A Landesrat ének szekciója legfőbb célkitűzése a német nemzetiségi ének hagyományok ápolása, az autentikus német népdal, népzene és egyházi ének, mint kulturális érték megőrzése és tovább örökítése.

A hazai németség identitásának megélését nagymértékben segíti, hogy az ország német gyökerekkel rendelkező településeinek sorában szinte nincs olyan, ahol ne működne legalább egy amatőr énekkar. Ezek az amatőr csoportok világi-, és egyházi énekek előadásán keresztül országos szinten hozzájárulnak a hagyományok közösségben való megéléséhez.

Az ének szekció elkötelezett a kórusok szakmai és közösségépítő tevékenységének támogatása iránt. A szekció külön foglalkozik a felnőtt kórusok és a gyermek énekkarok képzésével, támogatásával.

Kórusok minősítő rendszere

A Landesrat szervezet hazai és külföldi példák alapján kiépítette a kórusok minősítő rendszerét, mely értékteremtő és színvonalas szakmai munkára ösztönzi az énekkarokat és a karnagyokat egyaránt. Évente országos fesztivált rendez 3 éves rotációs rendszerben a különböző szekcióknak úgy a felnőtt, mint a gyermek csoportok számára.

Országos Kórusfesztivál

Az ének szekció tevékenységének jeles eseménye a Magyarországi Német Nemzetiségi Kórusok Országos Fesztiválja, melyet külön rendeznek meg a felnőtt és az ifjúsági énekkarok számára.

A fesztiválokat megelőzően a kórusok országos minősítő verseny keretében mérhetik össze tudásukat. Az arany minősítést elért csoportok megtiszteltetése, hogy a fesztivál gálán is bemutathatják műsorukat.

Ez a nagyszabású rendezvény méltó keretet nyújt egyúttal a közösség azon kiemelkedő személyiségeinek díjazására is, akik maradandót alkottak a hazai német énekkultúra gyűjtése, megőrzése, megörökítése terén. A közösség köztiszteletben álló példaképeit Stefan Kerner díjjal jutalmazzák.

Stefan Kerner Díj

Egy közösségnek szüksége van példaképekre, olyan egyéniségekre, akik életükkel, tetteikkel magukban hordozzák mindazon alapvető értékeket, melyet a közösség magáénak vall. 

A Magyarországi Német Ének-, Zene- és Tánckarok Országos Tanácsa díjat alapított azzal a céllal, hogy elismerje a közösség azon köztiszteletben álló személyiségeit, akik kiemelkedő és maradandó tevékenységet végeznek a hazai német énekkultúra gyűjtése, megőrzése és tovább örökítése terén. A kitüntetés átadására ünnepélyes keretek között, az országos minősítő kórusfesztivál keretében kerül sor. 

A díjat Stefan Kerner karnagyról nevezték el.
A német nemzetiségi származású Stefan Kerner (1867-1929) Máriakéménden született. Az Erkel család zenei örökébe lépett. A legjobb karnagyok egyikeként az Operaház igazgatója lett. Mozart, Beethoven és Wagner műveinek kiváló előadójaként tartják számon.

A Stefan Kerner Díj egy ezüstérme, melynek egyik oldalán a művész portréja látható az alábbi felirattal: 

„Stefan Kerner, Direktor der Budapester Oper, Máriakéménd 1867, Budapest 1919“

Az ének szekció díjazottjai:

2019
Emmert József / Véménd
Dr. Márkusné Natter Nád Klára / Budapest

2016
Bauernhuber József / Herend
Piller-Fódi Ilona / Ganna
Dr. Nagy-Szabó Zsuzsanna / Budapest XVIII. kerület
Molnár Márta / Szekszárd
Holczinger Lajos / Mosonmagyaróvár

2013
Pfeifer-Takács Hajnalka / Városlőd
Fazekasné Gombár Mónika / Vecsés
Kovács-Fódi Krisztina / Dorog

2010
Csáky Istvánné / Rendek
Mayer Károlyné / Nagytevel
Marlokné Cservenyi Magdolna / Solymár
Roth házaspár: Jakob és Ilona / Soroksár
Jekl János / Palotabozsok

2007
Kreisz Ferenc / Taksony
Rónai Terézia / Cikó
Mayer Terézia / Csolnok
Nagy-Starcz Terézia / Budakeszi
Neubrandt Ferenc és Neubrandt Ferencné / Pilisszentiván

2004
Bognár Mária és Ferenc / Kislőd
Fódi János / Csolnok
Rittlinger Márton / Palotabozsok
Rózsa Ferenc / Németkér
Németh Tibor / Nagymányok

2001
Sárkány-Kohlrusz Angyalka / Úrkút
Benkő-Schell Ilona / Döbrönte
Unger Edit / Rábafüzes
Szabari Trió / Székelyszabar
Varga Mátyás / Felsőgalla

1998
Kelemen Margit / Solymár
Szakál Mátyás / Budaörs
Rudolf Peter / Budapest
Tóvári Lajos / Városlőd
Német Nemzetiségi Kórus / Palotabozsok