A hagyományőrzésnek az egyik leglátványosabb megnyilvánulása, az élő népművészet és egyben a néplélek kifejezését tükröző közösségorientált néptánc.

A német nemzetiségi tánccsoportok jelentős taglétszámmal működnek a hazai németajkú települések többségében. A néptánc az ének, a zene és a mozgás harmóniájának együttes megtestesítője, mely a tánccsoportok keretében a közös gyökereken alapuló összetartozás felemelő érzésével párosul.

A Landesrat szervezet a hazai németség tánckultúrájának ápolását kisgyermek kortól idős korig támogatja. A tánc szekció szívügyének tekinti a gyermek, ifjúsági és felnőtt néptánc csoportok törekvéseinek támogatását, segíti szakmai fejlődésüket és  a minősítő rendszerrel ösztönzi fejlődésüket.

A minősítő versenyeken legmagasabb fokozatot elérő, arany fokozatú tánccsoportok elismerése, hogy meghívást kapnak az országos néptánc fesztiválra, ahol széles közönség előtt mutathatják be koreográfiájukat. A csoportok produkcióinak színvonalát tükrözi, hogy az országos fesztiválon résztvevő tánccsoportok száma 20-30 között mozog, mely közel 800 táncost jelent.

Külön kritériumként határozta meg a tánc szekció vezetősége, hogy a minősítő versenyeken csak élőzenei kísérettel léphetnek fel a tánccsoportok.  Műsoruk így a tánckultúra mellett a német nemzetiségi zenei kultúrkincs megőrzésében is fontos szerepet játszik. A fellépések nemcsak a tánccsoportok, hanem a sváb kiszenekarok tudásának csiszolására is lehetőséget nyújtanak. A minősítő versenyeken a zsűri szakértő tagjai a produkciók értékelésénél az autentikus nemzetiségi népviseletnek (Tracht) is fontos szerepet tulajdonítanak, melynek súlya van az összprodukció értékelésekor.

Az országos fesztivál méltó alkalmat nyújt a német nemzetiségi közösség köztiszteletben álló személyiségeinek, példaképeinek elismerésére, a Volkstanzkultur díj átadására is.

Tánckultúráért Díj

A Landesrat szervezet tánc szekciójának fő célja, hogy a hazai németség tánchagyományait, a tánckoreográfiák integritását, eredetiségét megőrizze és tovább örökítse az utókor számára. Ennek a tevékenységnek az ösztönzésére és a tánchagyományt ápoló és értékmegőrző szemléletű egyéniségek elismerésére díjat alapított.

A  szekció azon személyiségeknek, akik példaértékű tevékenységet végeznek a magyarországi német nemzetiségi tánckultúra megőrzéséért, a Tánckultúráért Díjat adományozza.

A tánc szekció díjazottjai: 

2023
Agárdi Gábor / Vokány

2017
Bunth Edina / Biatorbágy
Szabó Julianna / Biatorbágy
Hermann Emil / Németkér

2014
Poller József / Véménd – harmonika 

2011
Mausz Mihály / Véménd
Schram Antal / Mecseknádasd
Stipo Filakovič / Mohács 

2008
Huszák házaspár / Szigetújfalu
Horváth Etele / Véménd
Heil Helmut / Pécs 

2005
Wenczl József / Pilisvörösvár
Glöckner János / Bátaszék
Manninger Miklós / Budapest

2002
Friedrich Ignáczné/ Solymár
Zágon házaspár / Veszprém / Törökbálint
Keszler Mária / Budapest
Donovald Józsefné / Bonyhád
Kovács Lajosné (posthumus) / Szigetújfalu 

1999
Hidas-Herbst György / Pilisvörösvár
Pintér Dávid és Zsuzsanna
Glöckner János és Erzsébet / Mórágy
Mahr György / Szűr
Brieber István / Sopron
Dr. Kiss Elli / Budapest