Örökségünk – zenei anyanyelvünk.

A Landesrat zenekari szekciójának mottója kifejezi azt az alapvető értéket, mely  mellett elköteleződve országszerte segíti a német nemzetiségi zenei dallamokat éltető, megőrző zenekarokat.

A sváb nemzetiség életében központi szerepe van a zenének és az önfeledt ünneplésnek. A XX. század elején még szinte minden magyarországi német település rendelkezett zenekarral, vagy legalábbis amatőr, zenét kedvelő baráti társasággal. Gyakran előfordult, hogy ezekben a közösségekben egy-egy harmonikás, cimbalmos, klarinétos, bőgős vagy tubás egyszerűen csak játszani kezdett, melyhez csatlakoztak a zenésztársak és máris kialakult egy kis zenekar, mely biztosította a jó hangulatot a környék sváb báljain, rendezvényein.

Így alakultak ki a zenélést kedvelő családokból több generációs felmenőkkel rendelkező zenész dinasztiák, ahol apáról fiúra szállt az érzés, a muzsikálás szeretete.

Ezek a zenész dinasztiák nem csak átvették felmenőik zenei örökségét, hanem aktívan művelték is, saját szerzeményeikkel pedig hozzájárultak a hazai svábság zenekultúrájának gazdagításához, fejlődéséhez.  Nemzedékeken keresztül elősegítették nem csak a sváb zenekultúra ápolását, hanem az egyházi és világi zeneirodalom megismertetését is.

A Landesrat zenei szekciója két alszekcióval rendelkezik: a kiszenekari szekció és a harmonika szekció fogja össze a német nemzetiségi zenészek, zenekarok hagyományápoló munkáját.

A zenekari szekció tevékenységei:

– Nagy hangsúlyt fektet az értékmentésre, a régi zenei motívumok gyűjtésére, feldolgozására és archiválására.

Régi hangszeres zenészek országos találkozója

– 2003-tól évente megszervezi a „Régi hangszeres zenészek országos találkozóját”. Fontosnak tartja, hogy azok az idősebb, zeneileg nagy tudású muzsikusok, akik még elsajátították az ősi sváb hangszerek, a gombos harmonika, szájharmonika, citera játéktechnikáját és még képesek megszólaltatni ezeket a hangszereket, tudásukat közkinccsé tegyék. A „régi muzsikusok” felkutatásával és tudásuk megismerésével a fiatal zenészek kedvet kaphanak a régi hangszereken való zenélés fortélyainak elsajátításához.

Harmonikawoche – a Landesrat harmonika zenekar szakmai tábora

– A szekció 2008-ban létrehozta a Landesrat harmonika zenekarát, a hazai német ifjúsági zenészgeneráció kinevelésére. A formáció reprezentatív zenekarként működik. A szekció évente „Harmonikawoche” továbbképző tábort szervez, ahol a fiatal zenészek körében a hagyományőrzésen túl a kapcsolatépítés és a közösségformálás is központi szerepet játszik.

Familienmusik – családi zenekarok találkozója

– 2009-től évente megszervezik a „Familienmusik” elnevezésű családi zenekarok és zenész dinasztiák találkozóját. A családi kötelék és az együtt zenélés öröme segíti a zenei kultúra felmenőinktől való közvetlen elsajátítását és megőrzését. Páratlan lehetőség elődeinktől átvenni a “családi aranyat”, mely értéket fel kell emelni és az ifjabb genrációkban tudatosítani kell, mennyire fontos ezt a zenei kincset megőrizni és gyermekeikkel is megismertetni.

– A szekció folyamatosan törekszik a hazai németség zenei anyanyelvének terjesztésére, megőrzésére és megszerettetésére.

– A sváb zenkarok a hazai németség anyanyelvű hitéleti tevékenységének újjáélesztését is támogatják azzal, hogy az egyházzenei rendezvények műsorát ők is gazdagítják.

– A szekció szakmai továbbképzésekkel segíti, ösztönzi és fejleszti a kiszenekarok zenei tudását, készségfejlesztését.

–  stájer citera képzés beindítása, megszervezése is szerepel a szekció jövőbeli stratégiai elképzeléseinek sorában.

Minősítő rendszerrel a folyamatos fejlődésért

A többi szekcióhoz hasonlóan ez a zenei szekció is a Landesrat által kidolgozott minősítő rendszerrel biztosítja a zenekarok folyamatos fejlődését és ösztönzi minőségi, szakmai munkájukat.

A minősítő versenyre három kategóriában jelentkezhetnek a zenekarok:

Dorfmusik: hagyományos sváb fúvós zenét játszó zenekarok kategóriája. A zenekarok a saját tájegységükre jellemző hanganyagot a tájegység jellegzetes hangszer összeállításában, a zeneszámokat stílushű hangszerelésben és előadói stílusban mutatják be.

Blasmusik: hagyományos sváb zenét fúvószenekari hangszerelésben, feldolgozásban előadó zenekarok kategóriája.

Künstlerstufe: többségében zenészi hivatást választó fiatal zenészekből álló zenekarok kategóriája. A kategória létrehozásának célja, hogy a minősítő versenyen résztvevő amatőr zenekaroknak is lehetőséget nyújtsanak a megmérettetésre.

Fúvószenekarok országos találkozója

A Landesrat évente rendez országos fesztivált úgy az ifjúsági, mint a felnőtt együttesek részére, rotációs rendszerben, minden évben más szekció részére. A zenei szekció kiemelt rendezvénye a Magyarországi Német Fúvószenekarok Országos Fesztiválja, melyen 13 régióból a minősítőkön legmagasabb fokozatot elért zenekarok mutatják be repertoárjukat.

Josef Gungl Díj

A Landesrat szervezet zenekari szekciója díjat alapított a hazai németség tehetséges zenész egyéniségeinek, példaképeinek elismerésére. A díjat Josef Gungl zeneszerzőről nevezték el.

A kitüntetésben azon muzsikusok és köztiszteletben álló zenész személyiségek részesülhetnek, akik munkásságukkal kiemelkedő tevékenységet végeztek a magyarországi németek zenei anyanyelvének gondozásáért és megőrzéséért, valamint a hazai németség zenei szakembereinek továbbképzéséért.

A díjat a Landesrat szervezet háromévente az országos fesztivál keretében adja át, mely kivételes esetben nem magyar állampolgárnak is adományozható.


A díj névadója: Josef Gungl zeneszerző

A német nemzetiségi zenész, főkarmester és zeneszerzőt, Josef Gungl-t a Dunamenti-sváb Johann Strauss-ként ünnepelték Berlinben, Bajorországban, Oroszországban és Amerikában. 1809-ben Schambeckben született és 1889 Weimarban hunyt el. Több mint 400 művet komponált az előkelő tánc és szórakoztató zene területén, melyek a mai napig szinte semmit sem veszítettek varázsukból. Gyümölcsöző zenei tevékenysége és számos zenei alkotása elismeréseként a porosz királyi zeneigazgatói titulus és az Ausztriai Vaskorona-rend kitüntetésben részesült.


A zenekari szekció díjazottjai:

2023
Schwartz József / Dunabogdány
Geiger István / Madaras
Farkas Tamás / Szárliget

2018
Wennesz József Károly / Jánossomorja
Fricz József / Paks 

2015
Feldhoffer János / Pilisvörösvár
Czehmann István / Mecseknádasd
Bagoly István / Vecsés
Csincsi Ferenc / Balatonfüred (Posthumus) 

2012
id.Fazekas József / Vecsés
Kovács József / Vecsés
Wölfling András / Babarc
Mausz Anton / Majs
Főkarmester: Hoffer Tibor, Szabó Imre / Vecsés

2009
Apaceller József / Pécsvárad
Pecze Gábor / Máza
Auth Vilmos / Pécs
Bán László / Törökbálint 

2006
Fódi János / Csolnok
Apáthy Árpád / Nagyárpád
Dr. Erich Sepp / Höhenkirchen-Siegertsbrunn
Siegfried Rundel / München
Robert Rohr / München 

2003
Martin Schadt Martin / Nagymányok
Gasteiger Ferenc / Pécsvárad
Parókai Pál / Óbuda
Nick István / Pilisvörösvár
Horváth Ferenc / Sopron
Főkarmester: Acsai Sándor / Mór

2000
Ahmann György / Babarc
Brundhuber János / Pilisszentiván
Son Mihály / Mohács
Peregin Martin / Pilisvörösvár
Selmeci József / Csolnok
Bechtl Henrik / Máza
Főkarmester: Bán László /  Törökbálint

1997
Farkas Anton / Soroksár
Konrad Freitag / Hásságy
Sebastian Krachenfelser / Hetvehely
Báldi-Grosz Ernő / Dorog
Maros Ernő / Sopron-Ágfalva
Főkarmester: Fódi János / Csolnok