XVIII. Régi hangszeres zenészek országos találkozója

2022.05.17. | Landesrat hírek, Zenekar hírek

Május 21-én, szombaton idén 18. alkalommal gyűlnek össze azok a zenészek, akik a németség ősi hangszereit még művészien meg tudják szólaltatni és nyugdíjas korukra is szívesen muzsikálnak barátaik körében. A résztvevők sváb ősi hangszereket: a gombos harmonikát, a szájharmonikát, a citerát és alkalmanként a cimbalmot szólaltatják meg.

Több kiváló tudású zenész közül Wache Jánosné Schulteisz Margitot és Stefan Czechmannt szinte senkinek nem kell bemutatni német nemzetiségi körökben.  Mesterinen játszanak régi hangszerükön, a díjnyertes Wache Jánosné szájharmonikán, Stefan Czechmann pedig gombos harmonikán. Nevük fémjelzi a rendezvényt.

A találkozót 2003 óta rendezik meg Fódi János és Heiling Ferenc kezdeményezésére. A zenekari szekció nagy hangsúlyt fektet az értékmentésre, a régi zenei motívumok gyűjtésére, feldolgozására és archiválására, hogy ezáltal is segítse a német zenei anyanyelv életben tartását.

A rendezvény programja:
10.00 órától    Program összeállítása, közös zenélés
14.00              Főpróba
17.00               Gálaprogram
                         Közös éneklés
21.00               Énekes zenés esti hangulat

A rendezvény helyszíne: Komló, 48-as tér 1.

Tisztelettel várunk minden kedves érdeklődőt!

A rendezvény a Német Szövetségi Belügyminisztérium (BMI), a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata (LDU) és Magyarország Kormánya támogatásával valósul meg.