Ifjúsági Fúvószenekarok Találkozója Vecsésen

2022.04.29. | Landesrat hírek, Zenekar hírek

Schöne Mitzel Polka, Alpenklänge Mazurka, Der Weg zu mein Deanderl Walzer … többek között ezek a dallamok is szerepeltek az Ifjúsági Fúvószenekarok Találkozójának műsorában. Az eseményt április 23-án rendezték meg Vecsésen.

Nagy kihívás elé néztek a három évvel ezelőtti minősítőn legmagasabb, GOLD mit Auszeichnung címet elnyert fúvószenekarok két okból is: egyrészt életkorukból adódóan az ifjúsági korosztály az, ahol a leginkább cserélődnek a zenekarok tagjai, másrészt a pandémia idején a zenekarok egyáltalán nem tudtak próbálni, gyakorolni. A vecsési találkozón elkötelezettségük és a sváb népzenei örökség megőrzése iránti szenvedélyük jeléül mégis arra vállalkoztak, hogy a hosszú kihagyást követően megmérettessék magukat.

Ezen a napon három kiemelkedő zenei tudású fúvószenekart hallgathattak meg a jelenlevők. Színpadra lépett a

Musikverein Wetschesch Ifjúsági Fúvószenekara,
Babarci Ifjúsági Fúvószenekar,
és a Pilisvörösvári Ifjúsági Fúvószenekar /Pilis Brass Band/

Produkcióikat versenyprogram keretében értékelte a szakmai zsűri. Kiemelte, hogy az 1995-bn útjára indított találkozó résztvevői a mai napig egyéni hangzást hoznak magukkal, újdonságokat stílusban, hangzásvilágban, dinamikában.

Olyan egyedi színezetet, melyet csak idősebb zenekartól, vagy zenekarvezetőtől lehet elsajátítani. Mindez egy missziós tevékenység, mely révén kialakul a német nemzetiségi fúvószenei stílus szeretete, melyet szívesen játszanak a fiatalok és ezáltal meg tudja őrizni a németség hagyományát. Érzékelhető volt, hogy jó kezekben vannak a fiatalok, figyelik követik tapasztalt karmestereiket.

A versenyprogram eredményei alapján a zsűri kihirdette, hogy jutalmul mely zenekarok részesülnek abban a megtiszteltetésben, hogy az Országos Német Önkormányzat (LDU) gáláján felléphessenek.

2022. Babarci Ifjúsági Fúvószenekar,
2023. Musikverein Wetschesch Ifjúsági Fúvószenekara,
2024. Pilis Brass Band

Az ifjúsági találkozó Fesztiváldíját mindig a zsűri által legmagasabb pontszámmal értékelt zenekar nyeri el. Ebben az évben a Babarci Fúvószenekar produkcióit találta a zsűri a legjobbnak, így ők lettek a fesztiváldíj büszke tulajdonosai.  

A nap programját színesítették még a Kóta-díjas Wetschescher Nachtigallen kórus dallamai.

Kreisz László, a Landesrat elnöke záróbeszédében kihangsúlyozta a szervezet mottóját_ Landesrat, a közösség, ahol a fejlődés élmény. Épp az élmény jelenti a fiatalok számára azt a megtartó erőt, mely kitartásra, elköteleződésre ösztönzi őket hagyományaik ápolásában. a Landesratnap pedig az a feladata, hogy ezt a lángot őrizze és folyamatosan táplálja.

A találkozóról készült hangulatképeket galériánkban tekinthetik meg.

A rendezvény a Német Szövetségi Belügyminisztérium (BMI), a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata (LDU) és Magyarország Kormánya támogatásával valósult meg.

Galeria