XIV. Harmonikawoche Etyeken

2023.08.08. | Landesrat hírek, Zenekar hírek

Ebben az évben Etyeken gyűltek össze a harmonikások július 31. és augusztus 5. között, hogy közösen fejlesszék tudásukat a Landesrat harmonika táborában, immáron XIV. alkalommal.

Solymosi Dávid és Szax Norbert harmonika oktatók és a tábor jelenlegi vezetői maguk is tábor résztvevőkként kezdték anno 2008-ban, jó hangulatú, a zenét magas szinten művelő, hagyományőrző társaságban.

Nagy példakép a harmonikások számára Geiger István, a harmonika zenekar tiszteletbeli karmestere, aki 11 éven át vezette a harmonika tábort. Ő fogalmazta meg, miért is van akkora jelentősége annak, hogy itt a fiatalok egy héten át élhetnek szenvedélyüknek, a svábság ősi hangszerének, a harmonikának.

A harmonika tábor résztvevői általában a hangszerükön már magabiztosan játszó zenészek, akik meg tudnak birkózni azzal a kihívással, – ami ezt a tábort egyben egyedivé is varázsolja, – hogy egy évben egyszer találkozva színvonalas, közös produkciót hozzanak létre a tábor végére, olyan sváb népdalokból, melyeket sokszor ők is itt hallottak először. Ehhez egy kicsit a sváb népzene megszállottjainak is kell lenniük, hogy erre képesek legyenek.

„Akkor él a zene amikor játszák, ha félte őrzi a fiókban a kottákat, akkor az meghal.” – vallja Geiger István, a tábor egykori vezetője, aki örömmel osztotta meg mindenkivel a családi örökségként kapott kottákat. E szellemiség által vezérelve a szakmai hét egyik fő célja, addig nem ismert, egyedi gyűjtésű dallamok elsajátítása, lekottázása az utókor számára.

A tábor vonzereje abban is tetten érhető, hogy itt a fiatalok közösen alkotnak, együtt élik meg a zene szeretetét és összekovácsoló erejét. Ott zenél velük egy zenekarban példaképként a következő generáció harmonikása, akitől megtanulhatja a fogásokat, az egyedi színezetet. Ha ezt az érzést sikerül a fiatalokban elültetni, akkor már nem dolgoztak hiába a tábor vezetői. Szinte észrevétlenül nőnek bele a következő generációs szerepükbe.

A harmonika zenekar a tábor végén az etyeki templomkertben tartotta hagyományos zárókoncertjét, ahol 11 zeneszámmal örvendeztették meg a közönséget. Többek között felcsendült a Kmochur Marsch is, mely a 2008-as első tábor óta mindig a műsor része és amelyet annyira megszeretett a zenekar, hogy a X. tábornál úgy döntöttek, hogy ez lesz a tábor indulója. Azóta ez a polka minden zárókoncerten elhangzik.

A koncert zárásaként Zólyomi Tamás, Etyek polgármestere köszönte meg a táborozó muzsikusok koncertjét és elmondta, hogy örömükre szolgált, hogy otthont adhattak a rendezvénynek és a következő években is szeretettel várják vissza a Landesrat harmonikatábor zenészeit.

A rendezvény a Német Szövetségi Belügyminisztérium (BMI), a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata (LDU) és Magyarország Kormánya támogatásával valósult meg.

Galéria