Négy arany minősítés a X. Ifjúsági és Felnőtt Néptáncfesztiválon

2022.11.25. | Landesrat hírek, Tánc hírek

A X. Magyarországi Német Nemzetiségi Ifjúsági és Felnőtt Néptáncfesztivál múlt szombaton, november 19-én került megrendezésre, ahol hét táncegyesület magas színvonalú produkcióiban gyönyörködhettünk, melyek közül öten új koreográfiával készültek a járvány által terhelt hosszú időszak ellenére.

A fesztiválon szakmai zsűri értékelte a koreográfiákat és építő jellegű visszajelzésekkel látta el a csoportokat, hogy segítsék őket tánctudásuk csiszolásában. A zsűri értékelése iránymutatásként szolgálhat az egyesületi szakmai célok kitűzéséhez, a hibák kiküszöböléséhez, hogy a csoportok három év múlva ismét minőségi produkciókkal jelenhessenek meg a következő táncfesztiválon.

A Landesrat minősítő rendszer kritériumai és a zsűriben helyet foglaló olyan neves személyiségek, mint Mausz Mihály koreográfus, Ágfalvi György a Magyar Állami Népi Együttes tánckarvezetője, Dr. Erb Mária egyetemi docens, a Magyarországi Németek Kutatóintézetének vezetője, Apaceller József karnagy és Szabó Julianna, a Landesrat táncszekció elnöke együttesen segítik a csoportokat a nemzetiségi tánchagyományok hiteles megőrzésében.

A bemutatott koreográfiák közül arany minősítésben részesültek az alábbi egyesületek produkciói:

Pergő-Rozmaring Tanzgruppe Wachludt
Werischwarer Heimatwerk 
Fünfkirchen – Leőwey Tanzgruppe
Wemender Tanzgruppe                                                       

Ezüst minősítéssel térhettek haza a következő tánccsoportok:
Heimat Tanzgruppe Badeseck                
Jugendtanzgruppe des Vereins Junger Haraster Schwaben  
Tanzgruppe Brüderlichkeit, Erdenburg

A fesztivál legrangosabb elismerését, a Fesztivál Díjat a pécsi Leőwey Tanzgruppen vihette magával haza és lehet a díj büszke tulajdonosa a következő néptáncfesztiválig.                           

Kétszeresen is örömteli eredménnyel zárta a fesztivált három tánccsoport, akik abban a megtiszteltetésben részesültek, hogy az elkövetkezendő három évben a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának (LDU) gáláján ismét színpadra állhatnak és a gála ünnepi műsorát színesíthetik minősített táncelőadásukkal.

Werischwarer Heimatwerk                        LDU Gála 2023
Fünfkirchen – Leőwey Tanzgruppe        LDU Gála 2024
Wemender Tanzgruppe                               LDU Gála 2025

A rendezvény a Német Szövetségi Belügyminisztérium (BMI) és a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata (LDU) támogatásával valósult meg.

Galéria