Kórusok éneke zengte be a városlődi Szent Mihály templomot az egyházzene ünnepén

2022.10.26. | Egyházzene hírek, Egyházzene rendezvények, Landesrat hírek

Az egyházzenei szekció alapvető feladatának tekinti a német nyelvű hitélet és egyházzene megerősítését. Ennek szellemében rendezi meg évről-évre a német egyházzene ünnepét az ország minden tájáról érkező kórusok részvételével.

Idén október 22-én Városlőd adott otthont a rendezvénynek. Hagyományosan német nyelvű szentmisével kezdődött az ünnep, melyet Főtisztelendő Kocsi György atya tartott.

Ezt követően az előző évekhez hasonlóan három csokorban énekeltek a kórusok. Az első két kóruscsoport kétszólamú, míg a harmadik pedig kettő vagy több szólamú egyházzenei énekeket adott elő. A műsor a próbákon közösen elsajátított, az összes résztvevő kórus előadásában felcsendülő dallamokkal zárult.
Gyakori az egyházzenei ünnepen, hogy a kórusok mellett fúvószenekar is színesíti a programot. Ez alkalommal a műsorszámok közötti átvezetést a Városlődi Löder Buam zenekar segítette, akik a koncert után, a délután folyamán a tovább szórakoztatták a résztvevőket és a vendégeket.

A  koncerten közreműködő kórusok:

Magyarpolányi Német Nemzetiségi Dalkör
Német Nemzetiségi Dalkör, Ajkarendek
Magyarpolány Hangja Vegyeskórus
„Liederschatz” kórus, Budapest XVIII.ker.
Német Nemzetiségi Dalkör, Herend
Steixner István Német Nemzetiségi Egyesület

„Heimatklänge” Kórus, Győr
Tevel-Kleindoroger „Wiesental” Chor
Kleindorog-Teveler Wiesental Chor
„Heideröslein”Dalkör, Mosonmagyaróvár
„Rozmaring” Német Nemzetiségi Kórus, Érd
Német Nemzetiségi Kórus, Mözs
„Sonnenblume” Deutscher Nationalitätenchor

Vegyeskórus, Városlőd
Szent Mihály Egyházi Kórus, Városlőd
Német Nemzetiségi Dalkör, Herend

A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Főtisztelendő Kocsi György atya, Főtisztelendő Varga-Csikász Bence plébános atya, Perlaki Antal egyházközségi elnök, Weisz Tibor Városlőd alpogármestere, Dr. Ádám Renáta jegyző, a Városlődi Német Nemzetiségi Önkorrmányzatot képviselő Staub Mária és Schneider Helmut.

A rendezvény a Német Szövetségi Belügyminisztérium (BMI) és a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata (LDU) támogatásával valósult meg.

Galeria