Familienmusik – generációk örömzenélése

2022.10.20. | Landesrat hírek, Zenekar hírek

Kaposszekcsőn, idén XIII. alkalommal gyűltek össze a sváb zenét kisgyermekkoruktól gyakorló, meghitt, közös zenélés során formálódott családi zenekarok.

Első fellépő zenekarként a helyi Kaposszekcsői Fúvószenekar mutatta be repertoárját. Olyan gyakran játszott népszerű dallamokat hoztak magukkal, melyeket gyerekkoruktól hordoznak magukban és szinte genetikailag kódoltan adhatnak tovább a következő generációnak.

A fúvószenekart követően egy véméndi testvérpáros, Réger Henriett és Réger Edina vette át a muzsikus szerepet, harmonika játékukkal, népszerű dallamokkal szórakoztatták a jelenlevőket.

Ezután a pécsváradi Brandt Családi Zenekar, Brand Márton es Laufer Erzsébet dédunokái és unokatestvérei hozták el számunkra különlegességként a pécsváradi Hornung Stefi bácsi (Hornung István) darabjait akinek szerzeményeit előadni napjainkban kuriózumnak számít.

A Hahn család a környék ismert zeneszerzői, Aubert József és Freitag Konrad műveivel szórakoztatta a jelenlevőket.

A műsort a ceglédberceli Kaposi es Pünkösdi család tagjaiból álló Freunde zenekar zárta. A 2011-ben alakult zenekar célja a ceglédberceii fúvós zenei hagyományok megőrzése. Zenei örökségük, melyet a Ceglédi Fúvószenészek hagytak rájuk százéves hagyományokon nyugszik, gazdag kottaanyaggal rendelkeznek és a ceglédberceli sajátos zenei stílus megőrzését tekintik küldetésüknek. A családi zenekarban Kaposi ágról apa lányaival és unokatestvérek játszanak együtt, míg Pünkösdi ágról unokák és unokatestvérek viszik tovább zenei hagyományaikat.

Ceglédbercelen hagyomány, hogy a rendezvényeket keretbe foglalva indulóval, Marsch-sal kezdik és azzal is fejezik be. A zenekar egyik műsorszámával, a Schlagfertig Marsch-sal a biatorbágyi Buzás Bálint előtt tisztelgett, aki szakmai tanácsaival kezdetben sokat segítette zenei fejlődésüket.

A Freude zenekar műsorát követően a találkozót a résztvevő zenészek közös örömzenéléssel zárták.

A rendezvényen fellépő muzsikusokat hallgatva él bennünk a remény, hogy a német nemzetiségi családok körében unokai és unokatestvéri kapcsolatokon keresztül tovább élhet a jövőben is felmenőink sváb zenei öröksége.

A rendezvény a Német Szövetségi Belügyminisztérium (BMI) és a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata (LDU) támogatásával valósult meg.

Galéria