Kaszás Sándor, a Landeskapellmeister

2024.01.25. | Landesrat hírek, Zenekar hírek

Mindannyiunk számára van egy-egy meghatározó személy az életünkben, akire felnézünk, tudását, jellemvonásait követendőnek tartjuk. Ő a példaképünk. Valószínűleg azért válhat számunkra követendő példává, mert valami olyat képvisel, ami fontos nekünk és mi is szeretnénk elsajátítani, elérni vagy átültetni saját életünkbe. Olyan személyek válhatnak példaképpé, akik életvitelükkel, eszméikkel, teljes személyiségükkel egy közösség erkölcsi, és kulturális értékeit testesítik meg.

Büszkeséggel tölt el bennünket, hogy a Landesrat közösségében is van számos ilyen egyéniség. A szekciók megalkották saját díjaikat, a köztiszteletben álló személyiségek munkásságának elismerésére és háromévente az országos fesztiválokon adják át őket a díjazottaknak.

A 2023-as év kitüntetettjei közül szeretnénk kiemelni Kaszás Sándort, aki abban a megtiszteltetésben részesült, hogy a rangos Országos Nemzetiségi Főkarmester (Landeskapellmeister) díj büszke tulajdonosa lehet.

Kaszás Sándor, karmester, zenész, a Landesrat zenekari szekciójának elnöke, a Sóskúti Ifjúsági Fúvószenekar vezetője, a Biatorbágyi Fúvószenekar zenei vezetője, a Haraster Dorfmusik vendégkarmestere és az 5 Dörfler Kapelle tubajátékosa.

Személyisége vázát a kultúrába vetett hit, a zenei igényesség és az elhivatottság értékhármasa alkotja. Minőség iránti elkötelezettségét hűen tükrözi példaképének, Ernst Moschnak, a rézfúvós zene királyának híres gondolata: “Nem hangulatágyúk vagyunk, hanem kifinomult rézfúvós zenét készítünk.”

Törökbálinti sváb gyökerei alapjaiban határozták meg a német nemzetiségi kultúra iránti szeretetét és elköteleződését. Már a családi közegben őt ért gyermekkori impulzusok, pl. 12 évesen a nagymamájától kapott és a mai napig gondosan őrzött „Üdvözlet Dunaharasztiból” című lemez, vagy Troll János zenetanár és karmester hatása terelték a sváb fúvószene felé.

Szülővárosa mellett talán még fontosabb szerepet tölt be életében a szomszédos Sóskút. Itt talált új otthonára és kérték fel 1994-ben a helyi ifjúsági fúvószenekar megalapítására és vezetésére. A Sóskúti Ifjúsági Fúvószenekarból sikeres zenekart formált, amely számos más településről is vonzott Sóskútra zenészeket. Jelenleg több mint 60 muzsikus játszik a zenekarban.

A zene művelése és oktatása hamarosan nemcsak munka volt számára, hanem egész életét áthatotta. Tanítványainak nemcsak a zene szeretetét adta át, hanem példaképükké is vált. Szerepe az utánpótlás nevelésben példa értékű. Határozott, de ugyanakkor következetes vezető. Aki ismeri, az tudja, hogy a legmagasabb szintű, minőségi zenélést várja el zenészeitől. Szigorúan ragaszkodik a hagyományoknak megfelelő zenei stílus követéséhez.

Kaszás Sándor szenvedélyesen törekszik a régi sváb rézfúvós zeneművek megőrzésére. Számos régi darabot gyűjtött össze, jegyezte le és hangszerelte őket. Gondos munkája révén a magyar-német fúvószenei élet országosan ismert személyiségévé vált. Az évek során felerősödött küldetéstudata, hogy legjobb tudása szerint segítse hagyományaink tovább élesét, a német nemzetiségi kultúrkincs fennmaradását. Így vállalta el más országos szervezetekben való tagsága melett pl. a Landesrat zenekari szekciójának vezetését is.

Számos helyi kitüntetése mellett az ÉMNÖSZ és a Miniszterelnökség által odaítélt „Nemzetiségekért” díj kitüntetettje.
2023. novemberében, a Landesrat rangos eseménye keretében, az Országos Fúvószenei Fesztiválon, a magyarországi németek zenei anyanyelvének gondozásáért és megőrzéséért, valamint a hazai németség zenei szakembereinek továbbképzéséért Országos Nemzetiségi Főkarmester (Landeskapellmeister) díjjal tüntette ki a Landesrat közössége.  Szívből gratulálunk az ország legjobb karmesterének!

Galéria