Josef Gungl díjjal elismert ikonikus zenészek

2024.01.23. | Landesrat hírek, Zenekar hírek

A Landesrat zenekari szekciója díjat alapított a hazai németség tehetséges zenész egyéniségeinek, példaképeinek elismerésére. A díjat Josef Gungl német nemzetiség zeneszerzőről nevezték el és a hagyománynak megfelelően a fúvószenei fesztiválon kerül átadásra.

A kitüntetésben azon muzsikusok és köztiszteletben álló zenész személyiségek részesülhetnek, akik munkásságukkal kiemelkedő tevékenységet végeztek a magyarországi németek zenei anyanyelvének gondozásáért és megőrzéséért. 2023-ban három ikonikus egyéniség: Geiger István, Schwartz József és Farkas Tamás vehette a megtisztelő díjat.

Ismerjük meg közelebbről is a díjazottakat!

Geiger István életét kisgyermekkorától áthatotta a zene szeretete. Tehetsége korán megnyilvánult ugyanis már hatévesen tiszta játékkal szólaltatta meg a tangóharmonikát és előbb tudott kottát olvasni, mint írni vagy számolni. Pályáját mindez meghatározta, nem véletlen, hogy zenetanári és karnagy végzettséggel is rendelkezik.  

A harmonika iránti szeretetét oktatóként adta át a fiataloknak, valamint neki köszönhető, hogy 1992-ben megalakult hazánk első harmonika zenekara. Az 50 fővel létrejött együttes kizárólag sváb zenét játszott és számos egyházi eseményen is rendszeresen részt vettek. Háromnyelvű kántori tevékenysége több, mint négy évtizedet ölel fel. A külföldi vendégszereplések közül kiemelkedik lengyel útjuk, ahonnan egy nemzetközi harmonikaverseny első helyezésével és a zsűri különdíjával tértek haza.  

A Landesrat zenei szekciójához csatlakozott, és megalakította harmonikás növendékekből az első harmonikazenekart. Az egyedülálló sváb nemzetiségű kottaanyagokat nyári táborok keretében sajátítják el a növendékek. Tizenkét harmonikatábort vezetett, majd egészségügyi problémái miatt átadta a karmesteri pálcát Solymosi Dávidnak. Édesapja, id. Geiger István nyomdokaiba lépett, és a helyi fúvószenekar vezetését is felvállalta. Zenei munkássága és a fiatalabb generációk zenei nevelése iránti elköteleződése példa értékű.

Schwartz József zene iránti érdeklődése is már nagyon korán megmutatkozott. 21 évesen már a Philharmonia Hungarica negyedik kürtöse lett, majd németországi főiskolákon képezte tovább magát, mert nagyon fontosnak tartotta a zenei fejlődést, első kürtös akart lenni. Összesen 20 évet töltött a zenekarnál első kürtösként, amellyel nem túlzás, bejárta a fél világot, nemzetközi fesztiválokon, és számos TV és rádió felvételen működik közre. Ezt követően Haydn 104 szimfóniájának lemezfelvételén közreműködött mely 10 nemzetközi díjat kapott és kétszeres aranylemez lett.

Zenetanárként és karmesterként tevékenykedett, majd 1982-ben megpályázta a Singen városa által meghirdetett zeneigazgatói állást, melyet el is nyert és 10 év után innen ment nyugdíjba. Több környékbeli zenekar karmestere és vendég karmesterként közreműködik a Magyarországi Németek Válogatott Ifjúsági Zenekaránál is. A dunabogdányi zenei és kulturális életben is rendkívül meghatározó szerepet játszik mind a mai napig. A Dunabogdányi Svábzenekar ötletgazdája, alapítója és karnagya. valamint Dunabogdány kulturális életében végzett tevékenységét számos díjjal ismerték el.

Egy magyar, válogatott fúvós együttes régi nagy álma volt. Nagy álom teljesült be, amikor a Nemzeti Ifjúsági Fúvószenekar 2015-ben először léphetett színpadra. 60 tehetséges fiatal zenész, több tucat sikeres koncert fűződik nevéhez. Számos zenész palánta cseperedett fel szárnyai alatt, akik ma mind viszik tovább a sváb zenei örökséget. Schwartz József méltán lehet a Josef Gungl díj büszke tulajdonosa.

A soroksári születésű  Farkas Tamás szintén már családi közegben, édesapjától kapta az első zeneelméleti leckéket. Zeneművészeti szakközépiskolában kürt szakon végzett, majd zeneszerzői és karmesteri tanulmányokat folytatott. A Vám- és Pénzügyőrség Zenekarában zenélt, melynek két év után már vezető karmestere is lett. Ezt követően a Tatabányai Bányász Művészegyüttes Szimfonikus-, Fúvós- és Magyar Népi Zenekarait vezette.

Közreműködött a Vígszínház több zenés produkciójában, valamint Jancsó Miklós filmjeiben. Manninger Miklós koreográfussal 30 éven keresztül alkotótársként dolgoztak együtt. Édesapja zenei örököseként küldetésének érzi a magyarországi német népzene gyűjtését, feldolgozását, melynek a Landesrat felkérésére is örömmel tesz eleget.

Mindhárom zenész példaértékű munkásságához és a kitüntető Josef Gungl díjhoz szívből gratulálunk!

Galeria