Elhunyt Fódi János

2022.01.31. | Landesrat hírek, Zenekar hírek

Elhunyt Fódi János, a Landesrat szervezet működésében a kezdetektől jelentős szerepet betöltő, köztiszteletben álló személyisége.

A magyarországi német zenei élet karizmatikus, nagy szaktudású egyéniségét veszítette el, aki szívügyének tekintette a Landesrat megalakítását, folyamatos fejlesztését. Nemcsak az alapításnál volt jelen, hanem azt követően is mindvégig újító, korszakalkotó ötleteivel és kreativitásával gazdagította a szervezet életét.

Számos kezdeményezés mellett nevéhez fűződik többek között a Magyarországi Német Ifjúsági Válogatott Fúvószenekar (JAO) megalakítása és a „Régi hangszeres zenészek” találkozójának ötlete, létrehozása.

A csolnoki zenész, zenetanár, karnagy mind településén mind a Landesrat életében kiemelkedő szerepet töltött be a zenei örökség hagyományőrző ápolásában, átörökítésében és az utánpótlás nevelésben.

Belföldi kapcsolatai mellett külföldön is kiterjedt ismeretségi körrel rendelkezett, jó viszonyt ápolt bajorországi, déltiroli, Trentino-beli zenei szövetségekkel, mely a Landesrat tagjai számára is számos nagyszerű tapasztalatcsere és képzési lehetőséget jelentett.

Életműve elismeréseként a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata 2002-ben a „Magyarországi Németségért Arany Dísztű” kitüntetést, a Landesrat pedig 2006-ban a Josef Gungl Emlékérmet adományozta. Ugyanebben az évben vehette át a Magyar Művelődési Intézet által adományozott Pro Cultura Minoritatum Hungariae Díjat is.

A magyarországi német nemzetiség kulturális életének neves, köztiszteletben álló alakja távozott az élők sorából. Önzetlen, alázatos egyénisége, szakmai tudásának hiánya komoly veszteséget jelent a Landesrat közössége számára.

Fódi Jánost február 5-én, szombaton 11 órakor a dorogi temetőben kísérik utolsó útjára. Nyugodjon békében, emléke örökké szívünkben él …