Volkstanzwoche – továbbképző hét táncosoknak

2023.08.10. | Landesrat hírek, Tánc hírek

A tánc szekció a korábbi évekhez képest 180 fokos fordulattal készült fel az idei Volkstanzwoche továbbképző hétre, melyet a mányi képzésközpontban tartottak augusztus első hetében.

Régóta megfogalmazódott az ötlet a szekció vezetői és a tábor szervezői részéről, hogy újszerű megközelítéssel építsék fel az idén már hetedszerre megrendezett, sok éves hagyományokra visszatekintő tábor programját.

Míg korábban főként neves koreográfusok táncait tanulták meg a tánctáborokban, addig idén mindezt újragondolva, a tudásmegosztás, a minőségi, autentikus értékmegőrzés és az egyéni kreativitás kiaknázása alkották a tábor programjának főbb pilléreit. Megfelelő tudással felvértezve, gyakorlati tapasztalatokkal lehet új koreográfiát alkotni és egyedi színt vinni a rendezvények műsorába.

A tánc a legkomplexebb része a Landesrat által összefogott területeknek, ugyanis számos melléktudományt hordoz magában: pl. a zenét, az éneket, az autentikus népviseletet. Ezeknek a területeknek az összefonódása számos érdekességet és megannyi szempontot hordoz magában, melyekre figyelniük kell a táncosoknak.  Épp ezért kaptak helyet az idei év programjában ezek a társterületek is.

A szakmai hét újdonsága, a Tagessäminar rendszer, mely lehetővé tette, hogy napi tematika alapján akár csak egy napon is részt lehessen venni. Ezzel az volt a cél, hogy kicsit nyitottabbá tegyék a tábort, ugyanis így mindenki érdeklődésének megfelelően érkezhetett a táborba.

Az emléleti blokkokat, gyakorlati blokkokkal, táncokkal vegyítették, de esténként lehetőség nyílt pl. a tanult énekek harmonika kísérettel történő gyakorlására is Solymosi Dávid közreműködésével.

A Landeserat célja a tánccsoportok minőségi fejlődése. Arra törekszik, hogy a szakmai munkába minél szélesebb körben bevonja a csoportokat és minél jobban tudja segíteni őket a Landesratban fellelhető tudásbázissal, melyet otthoni közegükben, csoportjaikban kamatoztathatnak. Szeretnék minél több tájegység tánckultúráját, értékeit közelebbről megismerni és a csoportok hagyományőrző tevékenységét támogatni.

A tábor egyik kulcstémája volt az utánpótlás nevelés, melyre egy teljes szakmai napot szántak. A Ladnesrat számára fontos, hogy a német nemzetiségi hagyományok hiteles formában és széles körben fennmaradjanak, a következő generációk ne csak halljanak róla de meg is éljék azokat a hétköznapokban. Épp ezért módszertani tanácsokkal, gyermek és közösségépítő játékokkal, gyermekdalokkal, tánckoreográfiákkal, kiadványok megosztásával segítették az előadók a gyermekekkel foglalkozó táncoktatókat és nemzetiségi pedagógusokat. A hagyományok megélése, újragondolása kulcskérdés a nemzetiségi kultúra tovább örökítése érdekében.

A táborban a minősítő szempontrendszerének alapos megismertetése is felkerült a palettára, azonban nem a zsűri szempontjából vizsgálva, hanem abból a szempontból, hogy hogyan kell a táncoktatók munkáját tudatosan tervezni, mire kell figyelni ahhoz, hogy mindig egyre sikeresebbek legyenek csoportjaik a minősítőkön.

A meghívott előadók személyisége, szakmai munkássága is a minőség iránti elköteleződést tükrözte, hiszen a maguk területén egytől-egyig neves szakemberekkel dolgozhattak együtt a tábor résztvevői.

Előadóink voltak többek között:

Kishegyi Simon – koreográfus, együttes vezető,
Nagy László – néptánc oktató, művészeti vezető, koreográfus,
Fuchs Szandra Titanilla – táncoktató és népviselet kutató,
Frész Rita – táncoktató, koreográfus,

Kaszás Sándor – karmester, zenekarvezető, a Landesrat zenekari szekció elnöke,
Kovácsné Fódi Kriszina – a Landesrat ének szekció elnöke,
Szabó Julianna – a Landesrat táncszekciójának elnöke és Winhardt Ildikó,
Iván Andrea – német nemzetiségi pedagógus,
Kindlinger József, Zwick András és Gölcz Mira táncoktatók.

Bízunk benne, hogy a résztvevők mind jól érezték magukat és hogy széleskörű tudásanyaggal térheknek haza csoportjaikhoz, hogy helyben kamatoztassák, amit a Volkstanzwoche-n tanultak. Számunkra nincs megállás! Haladunk tovább, lételemünk a tudásmegosztás! Várunk vissza szeretettel mindenkit a jövő évi táborunkba!

A rendezvény a Német Szövetségi Belügyminisztérium (BMI), a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata (LdU), Magyarország Kormánya és a Mányi Német Nemzetiségi Önkormányzat támogatásával valósult meg.

Galéria