Tánctanárok szakmai képzése Mányon

2021.02.26. | Tánc hírek

A tánc szekció 2020. október 18-án Mányon tartotta a tánctanárok szakmai továbbképzését.

A Landesrat tánc szekciója a hazai németség tánckultúrájának ápolását, oktatását kisgyermek kortól idős korig támogatja. A néptánc gyakorlása, a hagyományok megismerése és a nemzetiségi identitás megélése révén tartás ad, értékes szabadidős elfoglaltságot jelent és egyben örömteli közösségi élményt is nyújt.

 A Landesrat szervezet tevékenységének fontos alapvetése, hogy a nemzetiségi értékeket, – beleértve a tánckoreográfiákat is, – előre mutatóan, egy kicsit újra értelmezve, de megbízható, autentikus forrásokra és tudásra alapozva adják át szakmai vezetői az újabb generációknak. A felelősségteljes, magas színvonalú táncoktatást a tánc szekció kiemelten támogatja.

Jelenleg a magyarországi oktatási intézményekben nincs hivatalos nemzetiségi tánctanár képzés. A koreográfiákat tapasztalt, neves tánctanároktól és az idősektől veszik át, sajátítják el a táncosok. Ezt az űrt felismerve a szekció kezdeményezte, hogy a táncosoknak szakmai napot szervezzenek, melyet 2020. október 18-án rendeztek meg Mányon. A képzés a járványügyi előírások betartása mellett személyes részvétellel történt.

Az előadók között köszönthettük ifj. Kishegyi Simon koreográfus-művészeti vezetőt, aki “Sváb hagyományok a színpadon” címmel tartott előadást. Számára a német beszéd, a történet, vagy egy hagyományelem megelevenedése a színpadon legalább olyan fontos, mint a viselet, az ének, vagy a táncok megjelenítése. A képzésen jelenlevők gondolkodásában ezt a szemléletet igyekezett elültetni.

Ezt követően Kaszás Sándor, a zenekari szekció elnöke a színvonalas zenekari kiséret fontosságáról és a fúvószenekarok és a táncegyüttesek együttműködésen alapuló, közös alkotómunkájáról osztotta meg gondolatait. Erre azért is van szükség, mert a szekció külön kritériumként határozta meg, hogy a minősítő versenyeken csak élőzenei kísérettel léphetnek színpadra a tánccsoportok.

A tánccsoportok minősítő rendszere a hiteles, eredeti koreográfiák, énekek és az autentikus nemzetiségi viselet (Tracht) megőrzésének biztosítéka. Magas szintű szakmai munkára ösztönzi a csoportokat, mely értékelésének, elismerésének az országos fesztivál nyújt méltó keretet. A megmérettetésre való sikeres felkészülést Agárdi Gábor, a tánc szekció elnöke az országos minősítő táncfesztivál értékelési szempontjainak részletezésével, a súlypontok magyarázatával segítette előadásában.

A résztvevők a pandémia utáni újrakezdéshez muníciót, motivációt kaptak a képzésen, hogy mielőbb ismét lelkesen és tudatosan készülhessenek csoportjaikkal a következő minősítő táncfesztiválra.

Galéria