Rendezvények

A Landesrat életében hároméves rotációs rendszerben kerülnek megrendezésre az országos fesztiválok, melyek egyik forgatagos, közkedvelt programja, a nemzetiségi tánccsoportok országos fesztiválja. Az eseményt felnőtt és gyermek tánccsoportok számára külön rendezik meg.

A nagyszabású országos fesztivált megelőzően régiónként, kvalifikációs versenyeken mérik össze tudásukat a résztvevő tánccsoportok.

A tánc szekció a Ladesrat szervezet által kidolgozott szakmai minősítő rendszer alapján értékeli és bírálja el a produkciókat. A kritérium rendszer és a zsűri építő jellegű visszajelzései minőségi munkára és folyamatos fejlődésre ösztönzik a táncosokat.

A legmagasabb fokozatot elérő, arany minősítésű tánccsoportok elismerése, hogy meghívást kapnak az országos néptánc fesztiválra, ahol széles közönség előtt mutathatják be díjnyertes koreográfiájukat.

A csoportok produkcióinak színvonalát tükrözi, hogy az országos fesztiválon 20-30 közötti a résztvevő tánccsoportok száma, mely közel 800 táncos részvételét jelenti. 

 Az országos fesztiválon kerül sor a német nemzetiségi közösség köztiszteletben álló személyiségeinek, példaképeinek elismerésére, a  Tánckultúráért díj átadására.