Singwoche – Összefoglaló a továbbképző hétről

2023.07.06. | Ének hírek, Ének képzések, Landesrat hírek

Élményekkel feltöltődve, szakmai tanácsokkal és egyedi gyűjtésű népdalok kottáival felvértezve tértek haza a VII. Singwoche és Kórusvezetői továbbképző hét résztvevői. Minden évben nagyon várják a tábort, akik közül többen mind a tíz táborban jelen voltak.

A július 2-9 között, a mányi Leimen Házban megrendezett 5 napos képzés esszenciáját hallhattuk a július 7-i zárókoncerten. A Singwoche táborral egyidőben a szomszédos településen, Etyeken Harmonikatábort szerveztek, mely lehetőséget kihasználva két remek harmonikást, Szax Norbertet és Weisz Ádámot felkérték, hogy kísérjék a táborban frissen alakult kórust a zárókoncerten. Szax Norbert ezen felül szakmai szemináriumot is tartott az egybegyűlteknek.

A szakmai hét programjának összeállításakor a szervezők nagy figyelmet fordítottak a széleskörű, több területet felölelő szakmai anyag átadására.

A magyarországi német népdalok közül mintegy 35 dallal foglalkoztak! Áténekelték őket és részletesen megbeszélték a dalban rejlő lehetőségeket. Az intenzív hét végén rengeteg dallal tértek haza. A „Mein Lied” program keretében mindenki hozott magával egy a lakóhelyükön gyűjtött még le nem jegyzett dalt, melyet közösen feldolgoztak, lekottáztak. Sok közülük családi örökségből származik. Az ének szekció már komoly gyűjteménnyel rendelkezik a Mein Lied dalokból. Felelősségének érzi megőrzésüket és a dalok kiadvány formában való megjelentetését tervezi.

Az egyházzenei énekekre is sort kerítettek a szemináriumokon, melyeknél nagy segítségükre volt a terület szakértője, Pfeifferné Takács Hajnalka, az egyházzenei szekció elnöke. A záróest színfoltjaként felcsendült a Landesrat ládaorgonájának hangja is, melyen Pfeifferné Takács Hajnalka kísérte az egyházi dalokat.

A Singwoche részét képezi a kórusvezetői szeminárium, ahol a kórusok vezetői szakmai tanácsokat kaptak többek között a kóruspróba felépítéséhez, dalcsokrok és a repertoár összeállításához.

A hét színfoltja volt a Ki mit tud? ahol a frissen érkezett Jurics házaspár gitár és csörgődob kísérettel adták elő a Bergvagabunden-t, mleyhez a kórus is csatlakozott.  Tánc terén kuriózumnak számított az általuk betanított country tánc is.

A kórustagok gyakran tánccsoportok tagjai is. Nem volt ez másképp a táborozók között sem, ezért örömmel fogadták Bunth Edina kezdeményezését, aki sváb táncokat tanított nekik, melyeket a zárókoncerten is előadtak.

A tábor kedvelt, közösségformáló esti szabadidős programjává váltak a vidám hangulatú, éjszakába nyúló beszélgetések, ahol régi barátságok erősödtek meg és újak köttettek. A Singwoche elérte célkitűzését, a német nemzetiségi dalkincs megőrzését, a kórusvezetők képzését és a közösségi érzés megerősítését.

A rendezvény a Német Szövetségi Belügyminisztérium (BMI), a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata (LdU) és Magyarország Kormánya támogatásával valósul meg.

Galéria