Összefoglaló a Landesrat 25 éves jubileumi ünnepségéről

2022.08.07. | Egyházzene hírek, Ének hírek, Ifjúság hírek, Landesrat hírek, Tánc hírek, Zenekar hírek

Felemelő érzés és mindent elsöprő energia kerítette hatalmába július 30-án mindazokat, akik személyesen élhették át a Landesrat fennállásának 25. évfordulójára rendezett jubileumi ünnepség pillanatait.

Képösszeállításunk lencsevégre kapott pillanatai hűen tükrözik a rendezvény hangulatát, azt a kollektív flow élményt, melyet mintegy 50 fellépő egyesület közel 700 tagja varázsolt a Veszprém Aréna színpadára!

25 év történeténél messzebbre, az ősi gyökerekhez repített vissza minket már a színpad kialakítása is, mely egy Ulmer Schachtel-t, a sváb ősi skatulyát jelképezett, mellyel Ulm környékéről a Dunán leereszkedve érkeztek és telepedtek le a folyó mentén német őseink. Ez a motívum virtuálisan is visszaköszönt a kivetítők animációjában, ahol a Schachtel útját követve jelentek meg a színpadon épp fellépő csoportok településeinek nevei.

Kórusok és tánccsoportok közös produkciói, szólótáncok, nagyzenekari darabok a harmonikazenekar által játszott dallamok, stájer citera és gombos harmonika kísérettel előadott népdalok és orgonán kísért egyházzenei dallamok színesítették a műsort. Az élményt tovább fokozták a látványos audiovizuális megoldások a kivetítőkön, pl. képösszeállításban idéztük fel a Landesrat huszonöt évének fontosabb pillanatait és tisztelegtünk az alapító atyák érdemei előtt.

Megaható videó bejátszásban üzent a Landesrat közösségének Neubrandt Ferenc, a szervezet életében a kezdetekről fontos szerepet játszó személyiség, az egyházzenei szekció tiszteletbeli elnöke.

A rendezvényt megtisztelte jelenlétével:
Ritter Imre, német nemzetiségi országgyűlési képviselő,
Engländerné Hock Ibolya, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának elnöke,
Joschi Amente, az LDU, a Bundesvorsitzender der Landsmannschaft der Deutschen aus Ungarn elnöke,
Kreisz László, a Magyarországi Német Ének-, Zene- és Tánckarok Országos Tanácsának elnöke,
és Manfred Mayrhofer, a Donauschwaben Weiltweit újság főszerkesztője.

A rendezvény egyik fénypontjaként először csendült fel a Landesrat új hangszere, egy ládaorgona hangja a nagyközönség előtt, melynek alkotóját, Varga Lászlót a helyszínen is köszönthettük és a hangszer készítésével egy kisfilmből ismerkedhettük meg. A hangszert stílusosan Szax László, az egyházzenei szekció elnöke szólaltatta meg először.

Ezen a délutánon ízelítőt kaphattunk abból, hogy kiket is tömörít a Landesrat szervezete. Mindazokat a 300 éves német nemzetiségi kultúrát mindennapjaikban megélő magyarországi németeket, akiknek fontos származásuk, és akik szívvel-lélekkel ápolják felmenőik örökségét, hogy ez az érték fennmaradhasson az utókor számára. A Veszprém Aréna színpadán életre keltek tánckoreográfiáik, megjelentek jellegzetes zenei motívumaik, felcsendülnek népi dallamaik.

Amit a jubileumi rendezvényen átéltünk alátámasztja, hogy milyen felemelő érzés egy ilyen közösséghez, a Landesrathoz tartozni. Egy olyan ernyőszervezethez, amelynek vezetői, tisztségviselői nem csak szavakban teszik együtt dolgukat a Landesrat közössége iránt. Hisznek az összetartozás erejében. Hisznek abban, hogy a befektetett munka sokszorosan megtérül, hiszen hidat képez a Landesrat kultúrcsoportjai között, határainkon innen és túl.

Ez a nap róluk, rólunk szólt. A múltunkról, gyökereinkről melyekbe szilárdan kapaszkodva élhetjük meg nemzetiségi értékeinket a jelenben és a jövőnkről is, arról, ahogyan mindezt tovább adhatjuk gyermekeinknek.  
Köszönjük a fellépőnek és a megjelent kedves vendégeknek, hogy megtisztelték jubileumi ünnepségünket!

Landesrat, a Közösség, ahol a fejlődés élmény!

Tekintse meg galériánk képeit és élje át velünk ismét a rendezvény felemelő pillanatait!

Galeria