Jelentőségteljes találkozó Mosbachban

2021.09.09. | Landesrat hírek

Öt német nemzetiséget tömörítő szervezet képviselői ültek össze 2021. szeptember 8-án Mosbachban, a történelmi jelentőségű „Haus der Ungarndeutschen” épületében, hogy a német nemzetiségi csoportok motiválásának stratégiájáról egyeztessenek.

Az eseményen részt vettek: Stefan Ihas, a Weltdachverband der Donauschwaben elnöke, Kreisz László, a Landesrat Elnöke, Josef Jerger, Donaudeutschen Landsmannschaft in Rheinland-Pfalz, Joschi Ament, Bundesvorsitzender der LDU in Deutschland és Anton Kindtner, Vorsitzender der Donauschwaben in Mosbach.

A megbeszélésen az alábbi kérdések merültek fel a német nemzetiségi csoportok jövőjét illetően: 

– Hogyan lehet fenntartani és növelni a nemzetiségi csoportok érdeklődését a hagyományápolás, értékmegőrzés iránt? 
– Milyen motivációs eszközzel lehet a Landesrat minősítő rendszerének szigorúságát ellensúlyozni?
– Mi lehet az a fűszer, motivációs erő, mely a legmagasabb fokozat elérését követően is minőségi munkára készteti a csoportokat?

A motivációs stratégia fontos elemét képezi a németséget tömörítő különböző nemzetközi szervezetek együttműködése, egy összehangolt stratégia mentén. A mosbachi találkozónak nagy jelentősége van, mert hosszú idő óta először ültek le egy asztalhoz a németség különböző európai szervezeteinek vezetői, hogy egyeztessenek az együttműködési lehetőségeikről. Bízunk benne, hogy találkozásaik egyre gyakoribbak lesznek a jövőben.