IX. Singwoche, szakmai képzés kórusvezetőknek

2022.07.05. | Ének, Ének hírek, Ének képzések, Landesrat hírek

A Singwoche a Landesrat ének szekciójának szakmai hete, melynek célja a kórusvezetők ének-zenei szakmai készségfejlesztése. Idén Visegrádon rendezték meg sikeresen a képzést immáron IX. alkalommal.

A szakmai hét célja a hagyomány- és kulturális értékmegőrzés mellett a kapcsolatépítés, az összetartozás érzés erősítése, mely idén még jobban felértékelődött az elmúlt két év távolságtartási kötelezettsége miatt. Az énekelni szerető kórustagok, kórusvezetők visszatérő résztvevőként érkeztek az egész országból a programra. A közös munka során baráti társasággá kovácsolódtak, mely segíti a szakmai tapasztalatcserét is.

A továbbképző hét szervezői és szakmai vezetői Kovácsné Fódi Krisztina, az ének szekció elnöke és Pfeiferné Takács Hajnalka, az egyházzenei szekció alelnöke, akiknek ezúton is köszönjük, kitartó és lelkes szakmai munkáját. Mindkettőjüket jellemzi az igényes szakmaiság, a hatalmas zenei háttértudás, mely biztos alapot nyújt a szakmai tartalom összeállításához és az autentikus értékmentéshez.

Kovácsné Fódi Krisztina szívügyének tekinti, hogy ösztönözze a kórusvezetőket lakóhelyük autentikus tájnyelvének lejegyzésére. Kér mindenkit, hogy addig írják le, örökítsék meg hangfelvételeken a népdalokat, amíg még közöttünk élnek azok az idősek, akik természetesen el tudják énekelni őket.

Erre a kulcsfontosságú gondolatra épült az idei szakmai hét egyik közkedvelt programja, a „Mein Lied”. A résztvevők saját területükről, kiadásban még meg nem jelent sváb dalokat hoztak magukkal, melyeket ott helyben lejegyeztek és közösen megtanultnak. A szekció elnöke örömmel foglalta össze a zárórendezvényen, hogy szép számba érkeztek idén is új gyűjtések, mely dallamok bekerülnek abba a gyűjteménybe, melyből hamarosan daloskötetet szeretnének kiadni. Az évek során kiderült, hogy bőven van még merítési lehetőség! Ezért a szekció elnök arra buzdított mindenkit, hogy nézzenek körül otthon és gyűjtsék az értékes, autentikus dallamokat a sváb tájnyelv fennmaradása érdekében.

Az idei Singwoche kuriózumaként a továbbképző héten megszólalt a Landesrat ládaorgonája is. Szax László, az egyházzenei szekció elnökének segítségével a továbbképzés nemzetiségi hitélethez kapcsolódó, a liturgiát lekövető egyházzenei dallamait orgonakísérettel tudták előadni.

A zárókoncerten a résztvevők bemutatták a hét keretében tanult dallamokat két csokorba szedve: az egyházi dallamokat világi énekek követték, melyeket Ulrich Gyula és Kreisz László kísért harmonikán. A zárókoncert fénypontjaként, Kováts Péter orgonaművész, az Esztergomi bazilika orgonistája bemutatta a jelenlevőknek, hogy mire is képes ez a hangszer. Hogyan tudja megteremteni azt a bensőséges élményt egy kisebb térben, melyet egy klasszikus templomi orgona a hatalmas templomtérben nem is tud igazán előidézni. Kitűnő, tűpontos játékával elkápráztatta a közönséget.

A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Visegrád polgármestere, Ulrich Dénes és Gallai Gergő, Ritter Imre országgyűlési képviselő titkára is. A Singwoche hete idén is hatékony volt, a kórusok új művekkel gyarapodtak, a kórusvezetők pedig útmutatást, tanácsokat kaptak a hatékony, örömteli kórusmunkához.

A képzés megrendezéséhez köszönjük a Német Szövetségi Belügyminisztérium (BMI) és a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata (LDU) támogatását.

Galéria