Három generáció muzsikusai legalább három emberöltő féltve őrzött hangszereivel

2024.06.08. | Landesrat hírek, Zenekar hírek

A régi hangszeres zenészek találkozója több szempontból is élő testamentuma az értékmegőrzésnek és a sváb hagyományok megélésének. Három generáció muzsikusai léptek színpadra, legalább három emberöltő féltve őrzött hangszereivel, hogy bemutassák a családi ereklyeként apáról fiúra öröklődő dallamokat.

Idén 20. alkalommal került megrendezésre a 2003-ban Heilig Ferenc és Fódi János által az ősi sváb hangszerek fennmaradásáért és a sváb népzenei kultúra továbbadásáért életre hívott rendezvény.

A találkozó megnyitásaként Schmidt Gabriella, a Dunaszekcsői Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke és Kreisz László, a Landesrat elnöke köszöntötte a zenészeket és az érdeklődőket. A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Hermann József, aki szintén a Dunaszekcsői Német Nemzetiségi Önkormányzat alelnökének tisztjét látja el. A szervezet elnöke beszédében kiemelte a Landesrat misszióját, mely szerint ahhoz, hogy a német nemzetségi hagyományok fennmaradjanak nem őriznünk, ápolnunk, hanem megélnünk kell a mindennapokban mindazt, amit őseink letelepedésükkor magukkal hoztak a Kárpát medencébe. A minőség kötelez, erre buzdítja játékukban a muzsikusokat is, hogy ez adjon nekik motivációt és erőt a gyakorláshoz, zenei tudásuk csiszolásához.

Büszkék lehetünk arra, hogy a színpadon a legfiatalabb korosztály zenészeit is köszönthetjük, akik a találkozó létrehozásakor még meg sem születtek. A sztereotípia, mely szerint ezeken a hangszereken főként az idősebb korosztály szeret csak játszani, vagy csak ők lennének képesek azokat megszólaltatni, Pappert Anna, Dani Balázs és Weisz Ádám játékát hallgatva szertefoszlott. Mindhárman ígéretes zenei tehetségek.

A helyszíni próbák során, a gombos harmonika-, szájharmonika, citera, cimbalom, hegedűjáték és az ének számok összehangolása után vált kerek egésszé a műsor, melyet a muzsikusok örömmel mutattak be a jelenlevőknek.

A műsor egy zenés trió: Winhardt Ildikó, Kanyó György és Schlotter Ferenc produkciójával vette kezdetét, melyet Winhardt Ildikó cimbalom (Hackbrett) játéka varázsolt különlegessé. Őt követte a városlődi Weisz Ádám, aki már az ifjabb generáció tagja, gombos harmonika játékában gyönyörködhettünk.

Hamadik fellépőként Knipf Jánost Vaskútról hallhattuk, aki nagyapja 200 éves Wilhelm Lubich márkájú gombos harmonikáján mutatta be mi mindent tanult felmenőjétől és amatőr zenészként hogyan őrzi a rábízott családi kincset. Steinmann Vilmos Únyról egy eredeti, 1931-es kiadású gombos harmonikát szólaltatott meg. Szívhez szóló játéka mindazoknak, akik már nem lehetnek közöttünk megérintette a közönséget.

Őt ismét a fiatalabb nemzedék követte, a 16 éves Dani Balázs Bonyhádról stájer citerán játszott. Ezt követően a Pappert család Szálkáról élő bizonyítéka volt annak, hogy családon belül igenis tovább örökíthető a zene szeretete és művelése: Pappert Gábor és 10 éves lánya, Anna összecsiszoltan, könnyedén játszottak gombos harmonikán. Következő műsorszámként énekes produkció következett, Branauer Frauenchort hallhattuk, akiket Varga Kornél kísért harmonikán. A találkozót az összes résztvevőből álló formáció közös öröméneklésével és zenéléssel zárták.

A rendezvény lezárásaként vasárnap reggel hagyományosan szentimisén vettek részt a jelenlevők a római katolikus templomban. A szentmise hangulatát emelte a mohácsi a Singende Quelle kórus és a bólyi Hagyományőrző Kórus műsora. Köszönjük mindkét kórusnak a felemelő lelki élményt.

A rendezvény a Német Szövetségi Belügyminisztérium (BMI), a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata (LdU) és Magyarország Kormánya támogatásával valósul meg.

Galéria