Felemelő zenei élmény és díjeső a Fúvószenekari Fesztiválon

2023.11.26. | Landesrat hírek, Zenekar hírek

Kitüntetések és díjak sorával ismerte el a Landesrat zenekari szekciója a sváb népzenét kiemelkedő szinten művelő muzsikusokat, a november 11-i Csolnoki Fúvószenekari Fesztiválon.

A rendezvényen átadott kitüntetések – a fesztiváldíj, a vándorzászló, a Josef Gungl díj, a Landeskapellmeister díj és az 50 illetve 25 éves zenei munkásságért járó jubileumi kitüntetés – mind a zenészekben munkálkodó hit, a zenei igényesség és az elhivatottság értékhármasának szimbólumai. A fúvószenekari fesztivál méltó keretet nyújtott átadásukhoz, mellyel a Landesrat közössége elismerte zenészeit és követendő példaként állította őket az utókor számára. 

A fesztiválműsor keretében a tavaszi minősítőkön kitüntetéses arany fokozatot elért fúvószenekarokat hallgathattunk, mely előre sugallta, hogy aznap különleges élmény vár a jelenlevőkre. A szakértő zsűrinek nem volt könnyű dolga, ugyanis hasonló színvonalú produkciók közül kellett eldöntenie, mely zenekarnak ítéli oda a fesztiváldíjat. A 8 kiváló zenekar közül végül a Haraster Dorfmusik lett a díj büszke tulajdonosa.

Fesztivál díjas zenekarnak lenni eleve megtiszteltetés, viszont annál nagyobb büszkeség, ha a díjat valaki egymás utáni fesztiválokon nyeri el. Régi hagyományt elevenített fel ez alkalommal a zenei szekció ugyanis az a zenekar, mely egymást követően háromszor nyeri el ezt a díjat, egy gyönyörű vándorzászlót vihet magával haza. Különleges volt ez a fesztivál abból a szempontból is, hogy itt most két zászló is gazdára talált. Az idén fesztiváldíjas Haraster Dorfmusik kapta az egyik vándorzászlót, melynek hasonmása a korábban már négyszeres fesztiváldíjas Vecsési Hagyományőrző Fúvószenekar örökös tulajdonába került.

Mindkét zászlóra az adományozó LdU képviseletében Waldmanné Baudentisztl Éva elnökhelyettes asszony és a zászlóanya, Kovácsné Fódi Krisztina, Fódi János Landesrat alapító leánya kötötték fel a díszszalagokat, melyeket a csolnoki Rajk János Atya áldott meg.

Ezt követően a megtisztelő Országos Nemzetiségi Főkarmester cím átadására került sor. Az ország legjobb karmesterének címével Kaszás Sándor karmestert tüntette ki Kreisz László, a szervezet elnöke.

A díjeső itt még nem ért véget, ugyanis ezt követte a zenekari szekció által alapított Josef Gungl díj átadása. A kitüntetésben azon muzsikusok és köztiszteletben álló zenész egyéniségek részesülhetnek, akik munkásságukkal kiemelkedő tevékenységet végeztek a magyarországi németek zenei anyanyelvének megőrzéséért, és a zenészek továbbképzéséért. A díjat idén Schwartz József, Geiger István és Farkas Tamás vehette át.

A Landesrat a jelenlevő zenekarok azon zenészeinek, akik hosszú ideje, 25 illetve 50 éve tevékenykednek a sváb fúvószene megőrzéséért, 25 és 50 éves emlékérmet adományozott.

A műsorszámok és kitüntetések adományozása mellett, fontos bejelentések is elhangzottak a fesztiválon. Kihirdetésre került, hogy a zsűri döntése alapján   mely zenekarok vehetnek részt a soron következő LdU Gálákon 2024, 2025 és 2026-ban. 

2024-ben a Schomberger Dorfmusikanten,
2025-ben a Kleinturwaller Musikanten,
2026-ban a Haraster Dorfmusik

színesítik majd fúvószenei játékukkal az LdU Gála ünnepi műsorát.

A zenei blokkokat változatossá varázsolták a Landesrat társszekciók csoportjainak műsora. Fellépett AnimAcapella, A Dorogi Német Nemzetiség Gyermekkórus és a Werischwarer Heimatwerk. Mindhárman fesztiváldíjas produkciókat hoztak magukkal.

A rendezvényt megtisztelte jelenlétével:
Kolonics Melinda, Csolnok település Polgármester Asszonya,
Gallai Gergely, Ritter Imre német nemzetiségi országgyűlési képviselő kabinetének nemzetiségi politikai szakértője,
Szax László, a Csolnoki Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke,
és Harasta Renáta, a helyi regionális iroda vezetője.

Felemelő élmény volt 240 zenész találkozását megélni és örömzenélését hallgatni ezen a fesztiválon. Mindannyian azt az érzést hordozzák magukban, mely a hazai németséget képes erős, kiegyensúlyozott közösséggé kovácsolni. Egyéniségükkel és mindazzal, amit a sváb fúvószenében képviselnek, egyben példát is mutatnak az utókor számára. Élő testamentumai annak az érzésnek, mely sugallja, hogy jó büszkén megélni sváb nemzetiségi identitásukat a mai értékvesztett világban. Bízunk benne, hogy továbbra is követőkre talál ez az attitűd a helyi sváb nemzetiségi közösségekben és követendő példaként fog szolgálni az utókor számára.

A rendezvény a Német Szövetségi Belügyminisztérium (BMI), a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata (LdU), Magyarország Kormánya és a Csolnoki Német Nemzetiségi Önkormányzat támogatásával valósult meg.

Galéria