Familienmusik – generációk családi zenei örökségének ünnepe

2023.10.29. | Landesrat hírek, Zenekar hírek

Ajándék és különleges érték, ha egy gyermek sváb zenész családban cseperedhet és közös zenélések alkalmával tudat alatt formálódhat nemzetiségi identitása. Ezt az értéket ismerte fel és vette szárnyai alá 14 évvel ezelőtt a Landesrat, hogy az életérzésnek megfelelő keretet biztosítva évente megszervezze a családi zenekarok országos találkozóját. Idén már XIV. alkalommal gyűltek össze a családok október 21-én, Vecsésen.

Régi kották dalai, vagy épp a családban hallás után megtanult dallamok hangoztak el a találkozón oly módon előadva, ahogyan azt a családi zenekarok felmenőiktől megörökölték. 

A rendezvényt megnyitó beszédében Kreisz László, a Landesrat elnöke kiemelte, hogy az a kötődés és közösségi érzés, melyet az ének, a zene és a tánc által őseinktől tanultunk, stabil alapot, kapaszkodót nyújt számunkra és meghatározza nemzetiségi identitásunkat.

Elsőként a Pappert család, Pappert Gábor és 10 éves kislánya, Pappert Anna Szálkáról adott elő sváb népdalokat. A kislány 6 éves kora óta billentyűs harmonikán tanul, emellett pedig szórakozásból édesapjával a svábok ősi hangszerén, gombos harmonikán tanulnak játszani. A zene szeretete családi örökség. Édesapja a szálkai Német Nemzetiségi Kórust kíséri harmonikán, ahol mamája és korábban dédszülei is énekeltek.
Édesapja segítségével igyekszik minél több olyan dalt elsajátítani ezen a hangszeren, amely a magyarországi németekhez köthető. Anna legnagyobb és legmaradandóbb élménye a pécsi 2022-es LDU  Gálán való szereplés, ahol szólistaként lépett színpadra.

Második fellépőként a Komárom-Esztergom megyéből, Únyról érkezett Steinmann családot hallhattuk, Steinmann Vilmos vezetésével. Érdekesség, hogy dalaik környékbeli gyűjtésekből, elsősorban a szomszédos Kirwa-ról, Máriahalomról, mint igazi sváb településről, származnak. A dalokat leginkább diatónikus gombos harmonikával kísérik. 11 évvel ezelőtt léptek fel először Landesrat rendezvényen, akkor még feleségével ketten, viszont most már négyen érkeztek két lányukkal. A család minden tagja kötődik a zenéhez valamilyen formában és kedves időtöltésük a közös daltanulás, a családi zenélés.

Őket követte az Ulrich család Somberekről, melyben 3 generáció zenél együtt, 2 billentyűs és egy diatónikus gombos harmonikával. Id. Ulrich Gyula 60 évvel ezelőtt kezdte a harmonikázást, zenekarokban játszott, jelenleg a sombereki nyugdíjas énekkart is kíséri. Ifj. Ulrich Gyula autodidakta módon, hobbiként sajátította ela harmonikázást. A Trió legfiatalabb zenésze, Martin 16 éves, 9 éve tanul harmonikázni.
Ulrich Liszi több, mint 30 éve tagja énekkaroknak, a hagyományzőrzés különösen fontos számára.  VII. O. Kórustalálkozón  Ulrich Renáta duó tagjaként id. Ulrich Gyula harmonika kíséretében arany minősítést szerzett. Hanna és Péter 11 évesek, Hanna 3 éve klarinétozik, Péter 4. éve harmonikázik. Az Ulrich Család elsődleges célja a hagyományőrzés.

Következő előadóként a Bauernhuber család Herend környéki és a Bakonyban ismert sváb népdalokat hozott magával a találkozóra. Tagjai Bauernhuber József, és két fia, Andor és Ákos. József harmonikán, Andor klarinéton, Ákos pedig tubán játszik. Az együttes tagjai több mint 20 éve zenélnek együtt, a csapat rendszeres szereplője a Herend környéki német nemzetiségi hagyományőrző rendezvényeknek és esküvőknek is. Gyakran és szívesen kísérik a Herendi Nemzetiségi Dalkört: a dalkörrel közösen bemutatott herendi sváb lakodalmas sok sikeres bemutatót ért meg. Kísérik ezen kívül a városlődi Pergő Rozmaring táncsoportot, és részvevői a megújított herendi sváb lakodalmas műsornak is. Céljuk a magyarországi németek tradicionális fúvós- és népzenéjének ápolása és feldolgozása: repertoárjukba polkák, keringők, marsok és mazurkák, valamint saját népdalfeldolgozásaik tartoznak.

A rendezvény zárásaként a legnagyobb létszámú vecsési Fazekas család, Fazekas József veztésével szórakoztatta a közönséget. Az amatőr zenészek négy generációs vecsési sváb család sarjai. A nagypapa több, mint 30 éven át volt a Vecsési Fúvószenekar karmestere. Olyan dallamokat hoztak magukkal, melyeket családjukban örököltek meg felmenőiktől (pl. előadták a dédnagyszülők kedvenc dalait), de játszottak vecsési gyűjtésű, helybéli régi dalokat is.

A műsorokat követően minden fellépő családnak a Familienmusik jelképével, egy kristályharanggal köszönte meg Kreisz László elnök a találkozón való részvételt. Bízunk benne, hogy számos többgenerációs család fog a jövőben is részt venni a Landesrat ezen meghitt rendezvényén.

A rendezvény a Német Szövetségi Belügyminisztérium (BMI), a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata (LdU) és Magyarország Kormánya támogatásával valósult meg.

Galéria