Familienmusik – generációk családi örömzenélése

2021.11.19. | Landesrat hírek, Zenekar hírek

A Landesrat idén XII. alkalommal rendezte meg „Familienmusik” rendezvényét Csolnokon.

A szervezet missziója, hogy az ének, a zene és a tánckultúra, melyet a hazai német ajkú családok és közösségek német nyelven ápolnak, olyan élményekkel teli legyen, mely velünk élő hagyománnyá varázsolja azt és ezzel az érzésvilággal itatja át a mindennapokat.

A rendezvény a csolnoki katolikus templomban Szax László, az egyházzenei szekció elnökének vezetésével, közös áhitattal kezdődött. Az elmélyülést követően a résztvevők megismerhették a templom és a templombelsőt díszítő festmények, képek történetét.

A családi örömzenélés a leányvári Szax család műsorával indult, akik fontosnak tartják, hogy a magyarországi németek zenéit ápolják és ezért is örültek a Familienmusik kezdeményezésnek, mely hatására leporoltak régi kottákat, elővették Hidas Gyuri bácsi könyvét és felfrissítették az itt összegyűjtött zeneszámokat. Emellett osztrák és szlovén dalokból nyújtottak át egy csokorra valót a jelenlevőknek.

Ezt követte a több család részvételével formálódott baranyai megyei die neuen Branauer Musikanten zenekar előadása. 2011-ben alakult a zenekar, azzal a céllal, hogy a régi sváb bálok hangulatát visszahozzák a mai modern világba. Folyamatosan gyűjtik ők is a zenekari kottákat, a régi zenekarvezetők által komponált és hangszerelt zenei darabokat, melyeket aztán újból feldolgoznak. Céljuk a régi hagyományok ápolása, és a feledésbe merült szokások újjáélesztése.

A Landesrat szervezet és tagjai, mint egy „nagy család” működik együtt a helyi német közösségekkel. Ennek kifejezéseként játszottak néhány zeneszámot a Branauer Musikanten zenekar tagjai és Kreisz László, a szervezet elnöke.

Ezt követően a hangszeres zenét felváltották a német népdalok az aranyminősítéses helyi kórus, a Csolnoki Wagenhoffer Női Kórus előadásában.

A rendezvényhez kapcsolódó hagyományőrző tárlaként a résztvevők elsőként tekinthették meg a csolnoki falvédőket bemutató kiállítást.  A padlásokon, hagyatékokban heverő régi falvédők felkutatását, összegyűjtését Csolnok Község polgármestere, Kolonics Péterné és a helyi német nemzetiségi önkormányzat kezdeményezte. A gyűjtés tapasztalatait és a kiállított darabokat Hárs Gyuláné mutatta be részletesen, aki elmondta, hogy mennyire örültek a kezdeményezésnek, hiszen számos kincset érő darab került elő, melyet megmutathattak ilyen módon a nagyközönségnek is.

A Landesrat szervezet elismerése és köszönete jeléül minden résztvevő családnak Landesrat Familienmusik kitűzőt és egy kristályharangot ajándékozott emlékül.

A képzés a Német Szövetségi Belügyminisztérium (BMI) és a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata (LDU) támogatásával valósult meg.

Galéria