Rendezvények

A magyarországi német egyházzene ünnepe

A szekció tevékenységének legjelentősebb országos eseménye, mely keretében német nyelvű szentmisét és egyházzenei koncertet rendeznek az ország német lakta településein működő kórusok részvételével. A fellépők kettő és négyszólamú egyházzenei énekeket adnak elő. Az ünnepi műsor keretében alkalmanként fúvószenekarok is közreműködnek.

Kiemelt esemény volt az egyházzenei szekció 20. éves fennállása alkalmából, a Zirci Ciszterci Apátságban megrendezett jubileumi ünnepség, melyről a LandesratForum 2016. évi októberi számában olvashatnak összefoglalót. (Landesratforum 2016./ október)

Felemelő érzést jelent a rendezvény produkcióit hallgatva a fellépőknek és a közönségnek egyaránt, hogy az egyházzenei kultúrkincs a Dunamenti svábok belső erejéből, identitástudatából a mai modern korban ismét életre kelhet. Ez is igazolja, hogy valahol mélyen még ott rejtőzik ez az autentikus tudás a közösségekben, a hagyomány folytatását magukénak érzik és felkarolják. Megyőződésük, hogy ennek az értéknek a megőrzésével a hazai németségnek feladata hosszútávon is foglalkozni.