Átadták az idei KÓTA-díjakat: négy elismerés Landesrat tagoknak

2021.05.04. | Landesrat hírek

Megtisztelő és felemelő esemény volt az idei KÓTA-díj átadó ünnepség, melyen három kiemelkedő Landesrat egyéniség, és egy Landesrat közösség tevékenységét ismerte el a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége (KÓTA).

A kitüntetéseket hagyományosan a Magyar Kultúra Napján ünnepélyes keretek között adják át, azonban idén online került sor az eseményre. A szövetség 12 különböző kategóriában 42 személyt díjazott kiemelkedő művészi tevékenységük és a közösségért végzett áldozatos munkájuk elismeréseként.

Mindszenty Zsuzsánna, a KÓTA elnöke nyitóbeszédében kiemelte, hogy nemzeti örökségünk tartást ad, erőt meríthetünk belőle és segít a jelenkor kihívásainak megoldásában is. Kihangsúlyozta, hogy a globális kereskedelmi médiakultúra hatása ellen csak az összetartás, az elhivatottság és a hagyományok életben tartása védheti meg az egyént és a közösségeket. A díjazottaknak mind nagy szerepük van identitásunk gyakorlásában, kultúránk és legnemesebb hagyományaink megőrzésében.

Gondolatait Kodály Zoltán idézetével zárta, mely kihangsúlyozza a szervezet és a díjazottak életében is alapvető összetartó erő, a zene kiemelt szerepét.

„Aki zenével indul az életbe, bearanyozza minden későbbi tevékenységét, az életnek olyan kincsét kapja ezzel, amely átsegíti sok bajon. A zene tápláló, vigasztaló elixír, és az élet szépségét, s ami benne érték, azt mind meghatványozza.”

A Landesrat szervezet KÓTA-díjasai:

Kovácsné Fódi Krisztina, a Landesrat ének szekció elnökének munkásságát karnagy kategóriában ismerte el a szövetség. Pályája során számos rangos elismerésben részesült. Artisijus-, Rauscher György- és Stefan-Kerner Díjas karnagy, a Kardos Pál emlékérem birtokosa. Mesterpedagógus, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Vitéz János Tanárképző Központjának tanára. Gyermek- és felnőtt kórusok és német népzenei csoport vezetője Dorogon és Csolnokon. A díj tanári, karnagyi munkássága és a német nemzetiségi hagyományok éltetésében végzett példaértékű tevékenységének újabb rangos elismerése.

Nemzetiségi kategóriában Kreisz Lászlónak, a Landesrat elnökének és egy kulturális csoportnak, a Budakeszi Hagyományőrző Kör Egyesület Kórusának adományozták a KÓTA-díjat.

Kreisz László a nemzetiségi hagyományok őrzésében, átadásában és minősítő rendszerének kidolgozásában kifejtett meghatározó, vezető szerepének elismeréseként részesült a kitüntetésben. A magyarországi német népzenét professzionális szinten művelő zenész és együttesvezető nemzetiségi tevékenységével párhuzamosan a sváb ajkú Taksony Nagyközség Polgármestere.

A Budakeszi Hagyományőrző Kör Egyesület Kórusának legfőbb célja 1993 óta a nemzetiségi kultúra és a helyi hagyományok ápolása. Német, sváb népdalok és egyházi énekekből álló repertoárjukkal sorra arany fokozatot értek el a Landesrat minősítő versenyeken. Krizsán Edit karnagy vezeti a kórust, melynek élén korábban a KÓTA postumus díjas Nagyné Starcz Teréz állt. Kimagasló tevékenységüket településük is elismerte, így a „Budakesziért” díjat is magukénak tudhatják.

Ledényi Zsuzsanna, a Landesrat irodavezetője 13 évnyi lelkiismeretes, szervező tevékenységéért Kórusénekes és kórustitkár kategóriában érdemelte ki a KÓTA-díjat. Sokat tett a magyarországi sváb kultúra, a táncegyüttesek, zenekarok, kórusok hatékony működéséért, rendezvényeik sikeres megvalósításáért. Odaadó munkájának a KÓTA-díj méltó elismerése.

A KÓTA-díjak felemelő, ünnepi keretek között történő átadására a Zeneakadémián személyesen egy későbbi időpontban kerül majd sor. A díjazottaknak tisztelettel és szeretettel gratulál a Landesrat közössége!

A díjátadásról ide kattitva tekintheti meg a szövetség ünnepi videó összeállítását:

KÓTA-díj online átadó ünnepség a Magyar Kultúra Napja alkalmából