Zenekarvezetők képzése Helmut Zsaitsits osztrák vendégelőadóval

2021.02.25. | Zenekar hírek

Gyakorlati tapasztalatok elméleti síkon. Ez a gondolat jellemezte a zenekari szekció egynapos képzését, melyet 2020. októberében, Vecsésen tartottak zenekarvezetők, karmesterek részvételével.

A tavalyi év ideális lehetőséget nyújtott próbák és fellépések hiányában az önképzésre, zenei tudásuk csiszolására, hogy mire ismét színpadra állnak zenei tudásuk legjavát nyújthassák a közönségnek.  

A szekció kiemelt feladatának tartja, hogy tapasztalt, nagy tudású zenészektől, karmesterektől kézzelfogható, gyakorlatias tudást szerezzenek a Landesrat sokszor amatőr zenészei és ezzel is fejlődésre, minőségi munkára ösztönözzék őket.

Ezen megfontolásból hívta meg a szekció Helmut Zsaitsits osztrák zeneszerző, trombitaművész, a TIDIRIUM Blaskapelle zenekar vezetőjét a képzésre, aki előadásában az Érzelem – Precizitás – Dinamika hármas pillérére felfűzve nyújtott gyakorlati útmutatást a fúvószenészeknek a “K. u. K. indulózene interpretálásának alapszabályairól”.

Ezt követően Szabó Imre karmester a katonazene kialakulásáról, a népzenére és a fúvószenére kifejtett hatásáról osztotta meg gondolatait, majd Kaszás Sándor a zenekari szekció elnöke arról tartott előadást, hogy mi a titka a fúvószenekarok énekkarokkal és táncegyüttesekkel való hatékony együttműködésének. Külön területként részletezte az egyházi népénekek hangszerelésének, kísérésének szempontjait.

A szekció bízik benne, hogy a képzésen hallottak hasznosnak bizonyultak és mindez nemcsak elmélet marad, hanem gyakorlatban is alkalmazzák majd a zenészek mindennapjaikban.

Galéria