Szakmai nap Sóskúton – tippek és tanácsok a fúvószenekari fesztiválra

2023.09.08. | Landesrat hírek, Zenekar hírek

A zenekari szekció számára fontos a folyamatos fejlődés és a szakmai eszmecsere, ezért is fektet nagy hangsúlyt a Landesrat tagzenekarok képzésére. Az őszi csolnoki fúvószenekari fesztivál az év kiemelt rendezvénye, melyen a tavaszi minősítőkön kitüntetéses arany fokozatot elért zenekarok vehetnek részt.

A szekció vezetősége szeptember 3-án, Sóskúton egy napos szakmai képzéssel segítette a fesztiválon fellépő zenekarokat. Az összejövetelt azzal a céllal rendezték meg, hogy fórumot biztosítsanak a minősítőkön tapasztalt jelenségek, észrevételek szakmai megvitatására, és a résztvevő zenekarok további felkészülését tanácsokkal, tippekkel segítsék.

A képzésen a szakmát képviselte:
Rózsár Milán, a zenekari szekció déli régiójának alelnöke
, korábban a Kaposszekcsői zenekar vezetője, most pedig a Fekedi zenekar tagja,
Wennesz József a Landesrat ellenőrző Bizottságának elnöke, egyben a szintén minősült Jánossomorjai zenekar zenésze,
Fazekas József, a zenekari szekció északi régiójának alelnöke, a Vecsési Hagyományőrző Zene Egyesület elnöke, egyúttal a zenekar vezetője és
Hahn János, a Branauer Musikanten Zenekar vezetője, a Landesrat irodavezetője.

A szakmai napon a szekció vezetősége megvitatta a tavaszi regionális minősítőkön tapasztaltak alapján, hogy a minősítő keretrendszer kritériumait hogyan kezeljék bizonyos mértékig rugalmasan, és mikor írják elő az autentikus hagyományőrzés érdekében azok szigorú betartatását. A szervezők emellett egyeztettek a csolnoki fesztivál pontos programjáról is.

A szakmai eszmecsere főbb pontjai voltak:

a kötelezően megadott darabot minden minősülő zenekarnak az előírtaknak megfelelően, átalakítás nélkül kell eljátszania, ez biztosítja, hogy a magyarországi német fúvószenét hűen megőrizzék és integrálják repertoárjukba,

-a zenekarok előadásmódjával kapcsolatban elvárás, hogy a hivatásos zenészek is hozzák az egyedi sváb színezetet, azonban az is fontos, hogy összességében legyen egyedi fűszere a zenekar produkciójának. Ne csak le-, hanem eljátsszák a darabokat.

-a szekció vezetősége nyitott arra, hogy előzetesen egyeztessék a zenekarok a felkészülés során a kérdéses pontokat, vagy a kötelező darab átalakításának mértékét illetően, hogy ez ne legyen akadálya a magas fokozatú minősítés megszerzésének, és ne adjon alapot a zsűri esetleges elmarasztaló visszajelzésének.

kiemelik az utánpótlás fontosságát: a fiatal, ambiciózus zenekarok színvonalas produkciókkal készültek, érdemes fejleszteni, zeneileg támogatni őket, mivel pozitívan állnak a fejlődéshez.

A szakmai napon elhangzott tanácsok, szempontok mind az őszi csolnoki fúvószenekari fesztiválon fellépő zenekarokat mind a jövőbeli minősítőkre való felkészülést egyaránt segítették.

A rendezvény a Német Szövetségi Belügyminisztérium (BMI), a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata (LdU) és Magyarország Kormánya támogatásával valósult meg.

Galéria