Kiváló eredmények a fúvószenekari minősítőkön!

2023.05.03. | Landesrat hírek, Zenekar hírek

Április 21-22 és 23-án, egy teljes hétvégét átölelve Jánossomorjától Móron át Mohácsig zengtek a sváb dallamok a fúvószenekari minősítőkön.

Kaszás Sándor, a zenekari szekció elnöke móri nyitóbeszédében elmondta, hogy a minősítőkön azokat a dallamokat hallhattuk, melyek közel állnak a magyarországi német nemzetiségiek szívéhez. Szeretné, ha minél tovább lehetne őket olyan nagyszerű együttesek tolmácsolásában hallani, mint akik a minősítőkre beneveztek.

A minősítőkön a szakmaiságról a zsűriben helyet foglaló zenész szaktekintélyek gondoskodtak: Apaceller József karnagy, a Pécsváradi Zeneiskola nyugalmazott igazgatója, a zsűri elnöke, Makovecz Pál. a Budapesti Szent István Király Zeneművészeti Szakgimnázium igazgatója, Kaltenecker Gábor hangtechnikus és Fazekas József, a Landesrat zenekari szekciójának (Északi régió) alelnöke.

A minősítő versenyre három kategóriában jelentkezhetnek a zenekarok:
Dorfmusik: hagyományos sváb fúvós zenét játszó zenekarok kategóriája. A zenekarok a saját tájegységükre jellemző hanganyagot a tájegység jellegzetes hangszer összeállításában, a zeneszámokat stílushű hangszerelésben és előadói stílusban mutatják be.
Blasmusik: hagyományos sváb zenét fúvószenekari hangszerelésben, feldolgozásban előadó zenekarok kategóriája.
Künstlerstufe: többségében zenészi hivatást választó fiatal zenészekből álló zenekarok kategóriája. A kategória létrehozásának célja, hogy a minősítő versenyen résztvevő amatőr zenekaroknak is lehetőséget nyújtsanak a megmérettetésre.

Kiemelkedő eredmények születtek a minősítőkön! A résztvevő 16 zenekar közül 10 kitüntetéses arany minősítésben részesült!

A legmagasabb minősítést elért fúvószenekarok kategóriák szerint:

Dorfmusik kategória:
Branauer Musikanten
Bawarzer Dorfmusikanten
Kleinturwaller Musikanten

Blasmusik kategória:
Bergmannskapelle Mase
Schomberger Dorfmusikanten
Schaumarer Musikanten
Bogdaner Schwabenkapelle
Csolnoki Fúvószenekar

Künstlerstufe kategória:
Haraster Dorfmusik
Móri Ifjúsági Fúvószenekar

Apaceller József, a zsűri elnöke foglalta össze a zsűri szakmai meglátásait a minősítőkön tapasztaltakról. Mindaz, amit a zenészek gyerekkorukban intravénásan kaptak szüleiktől, ennek a zenének, stílusnak a szeretetét, az feloldódott a lelkükben. Lényükben hordozzák a német nemzetiségi életérzést. Megköszönte a zenekari tagok lelkesedését és a karnagyok kiváló munkáját, valamint Farkas Antal, Fódi János, Galli János hangszerelőknek is köszönetet mondott tevékenységükért. Majd kiemelte Kaszás Sándort, a zenekari szekció elnökét is, aki szintén remek hangszereléseket készít. Kihangsúlyozta, hogy a Landesrat missziót tovább kell vinni, tovább kell fejlődni, bár a hétvége élménye szinte már a csúcsot jelentette.

A kiemelt arany minősítésű fúvószenekarok a november 11-én tartandó Magyarországi Német Fúvószenekarok Országos Fesztiválján mutathatják be produkcióikat.

A találkozó megrendezéséhez köszönjük a Német Szövetségi Belügyminisztérium (BMI), a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata (LDU) és Magyarország Kormánya támogatását.

Galéria