Kilenctől kilencven éves korig – fellépők a régi hangszeres zenészek találkozóján

2023.06.14. | Landesrat hírek, Zenekar hírek

Korosztályokon átívelő különleges eseménynek minősült a május 19-21. között Tarjánban megrendezett régi hangszeres zenészek találkozója. Örömteli volt látni, ahogy a színpadon a több generáció képviseletével a sváb népzenei hagyomány életre kelt.

Az ősi gyökereket megtestesítő kilencven éves Koller Józsefné, Lizi nénit a kilencéves Pappert Anna követte produkciójával, aki elhatározta, hogy édesapja Pappert Gábor nyomdokaiba lép és ő is megtanulja, miként kell a gombos harmonikát megszólaltatni. Szintén fiatalként érdeklődik a régi sváb hangszerek iránt a bonyhádi származású, 15 éves Dani Balázs, aki Németh Tiborral citerán adtak elő népi dallamokat.  Mindez élő bizonyítéka, hogy családi közegben, neveltetése révén miként köteleződhet el egy fiatal a német nemzetiségi öröksége iránt. A hagyomány tovább él gyermekeinkben.

A rendezvény hosszú gyökerekre nyúlik vissza, ugyanis idén már XIX. alkalommal gyűltek össze az ősi sváb hangszereket kedvelő zenészek. A találkozót először 2003-ban Fódi János és Heilig Ferenc kezdeményezésére rendezték meg, azzal a céllal, hogy a 30-40 évvel ezelőtt a magyarországi németek zenekultúrájában még meghatározó szerepet betöltő tradicionális sváb hangszereket és a régi játékstílust visszahozzák, ismét integrálják a jelenkori sváb népzenei kultúrába.

A találkozón megjelenteket Bachmann Ágnes, a Tarjáni Német Nemzetiségi Önkormányzat alelnöke és Klinger Tamás, Tarján község polgármestere köszöntötte.

Elsőként a Schaumarer Frauen citera játékát és énekét hallgathattuk Dr. Friedrich Katalin, Frank Jánosné Edda és Marlokné Cservenyi Magdolna előadásában. Második blokként a szájharmonika és a gombos harmonika, mint ősi sváb hangszerek következtek, melyeket Mehringer József (Győr), Schlotter Ferenc (Pilisvörösvár) és Steinmann Vilmos (Úny) szólaltattak meg.

Őket követte a Steinmann Vilmos szájharmonikán és Weisz Ádám, aki gombos harmonikán játszott. Harmadik műsorszámként a stájer citera, a gitár és a hegedű harmóniájában gyönyörködhettünk Winhardt Ildikó (stájer citera), Kanyó György (gitár) és Schlotter Ferenc (hegedű) előadásában.

Ezt követően a gombos harmonikák hangja töltötte meg a teret. Közös produkciót hallhattunk a hét gombos harmonikás zenész Kubalek János, Mehringer József, Weisz Ádám, Pappert Gábor, Pappert Anna, Steinmann Vilmos, Knipf János előadásában. A fellépők sorát a Branauer Asszony Kórus zárta Knipf János harmonika kíséretével.

Vitathatatlan, hogy a találkozón fellépő zenészek ősi tehetsége az az éltető esszencia, melyből mindannyian erőt tudnak meríteni és a hétköznapokat örömtelien megélni. Fontos, hogy ezt a lángot éltetni kell és a következő nemzedékeknek felelősségteljesen átadni.

A rendezvény a Német Szövetségi Belügyminisztérium (BMI), a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata (LdU) és Magyarország Kormánya, a Tarjáni Német Nemzetiségi Önkormányzat és Tarján Község Önkormányzata támogatásával valósult meg.

Galéria