Képzés zenekarvezetőknek az egyedi hangzást nyújtó stílusjegyekről

2021.10.25. | Landesrat hírek, Zenekar hírek

„A német nemzetiségi zenei tudáshoz a szívünk adja a megfelelő frazírt, de fontos, hogy emellett a szakmát is merjük tudatosan alkalmazni.” – a zenekari szekció harmadik szakmai napját ezzel a gondolattal nyitotta meg a Landesrat elnöke, október 17-én a szervezet oktatóközpontjában. A Landesrat missziója, hogy minőségi nemzetiségi kultúrát ápoljon és ezt autentikusan adja tovább az utókornak.

Épp ez az a frazír, melyet a magyarországi német népzene művelőinek többsége szerencsére a bölcsőtől hoz magával, hiszen ezt a sajátos zenei világot többségük életében a nemzetiségi, családi közeg ideje korán megalapozta.

A nap előadói, akik mind nagytudású, gyakorlott zenészek és oktatók apró elemeire bontották a stílusjegyeket és rámutattak azokra a műhelytitkokra, melyek révén az zenekarok képesek kialakítani saját hangzásukat, egyéni stílusukat.

A közönség célja a zenei esztétikai élmény, hogy mindezt önfeledten átélje, a zenekar célja pedig, hogy ezt a lehető legmagasabb szinten közvetítse a publikumnak. A minőséget biztosító finomságok elsajátításával egyúttal a zenekar is folyamatosan fejleszti zenei tudását, csiszolja egyedi stílusát.

Első előadóként Markovics Gábor karnagy a minősítőkön tapasztaltakra alapozva részletesen kitért a műhelytitkokra, aprólékosan végigvette, mely eszközökkel élhet a zenekarvezető ahhoz, hogy különleges színezetet kapjon előadásmódjuk és minőségi produkcióval állhassanak színpadra. Kihangsúlyozta, hogy nem kell tartani attól, hogy saját egyéni zenei személyiségének megfelelően formálja a zenekarvezető a zenekarát, viszont nagyon fontos, hogy mindezt nagy fegyelemmel, kitartással és alázattal tegye. Fegyelemmel és alázattal a megörökölt hagyományok, és a közönség iránt, hogy a színpadra vitt produkció igazán örömteli különleges élménnyé válhasson.

Előadásában többek között részletezte, hogy milyen stílusjegyekre ügyeljenek a zenekar tagjai és hogy egy zenekari próbát miként kell felépíteni úgy, hogy ott szisztematikusan, ízeire szedve a darabot, egymásra hangolódva gyakorolják mindazt, amitől képesek lesznek megtalálni az egyensúlyt és minőségi szinten megszólaltatni a zeneműveket.

Második előadóként Kaszás Sándor, a zenekari szekció elnöke elmondta, hogy törökbálinti német nemzetiségi családi közegben gyerekként szívta magába a sváb zenei kultúrát, mely sok más zenésztársával együtt megadja számukra a közös, stabil gyökereket. Ebből táplálkoznak, ez a zenéjük sava-borsa, melyet igyekeznek az utánpótlás jelentő gyermekzenekarokban már a kezdetektől tudatosítani. Ő is arra ösztönzi a zenekarvezetőket, hogy egy már régebb óta működő felnőtt zenekart is merjenek a saját zenei egyéniségük szerint formálni.

Elméleti előadását követően Bende Tibor trombitaművész játékán keresztül gyakorlatban is érzékletesen szemléltette a stílusjegyek sajátos előadásmódját.

Weisz Nándor ütőshangszer művész, a képzés harmadik előadója virtuóz dobszólóval indította előadását. Mondandóját ő is az egyedi színezetre, szájízre élezte ki, rámutatva az ütős hangszerek által nyújtott lehetőségekre.

Kihangsúlyozta, hogy a dobos kísér, effektezi a zenét, tehát nem szabad túl hangsúlyosan, játszania. A háttérben játszik, hallgat, viszont fontos szerepe van, mert finoman a háttérből színezi a zenekart. Majd részletezte az egyes zenekaroknak megfelelően az ütőshangszer választás szempontjait. Kiemelte a tempó, a lüktetés, dinamika jelentőségét.

Szerinte egyik legjobb technika elképzelni, hogy milyen hangot szeretne a zenész játszani, ezt a műbe belehallani és kikísérletezni az effektekkel az egyéni stílust. Fontos, hogy fegyelmezett gyakorlással tegyék mindezt. Sose játszanak rutinból, merjenek folyamatosan megújulni, uralják és alkalmazzák a megismert technikákat.

A szakmai nap előadásaiból arra a következtetésre juthattak a résztvevők, hogy csak rajtunk múlik milyen színesen zenélnek. A Landesrat egyik legfőbb célja, hogy 3 éves képzési rendszert állítson fel, mely keretében célirányos előadásokkal, workshopokkal segíteni tudja a minősítő versenyek közötti időszakban a német nemzetiségi zenekarok szakmai felkészülését.

A képzés a Német Szövetségi Belügyminisztérium (BMI) és a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata (LDU) támogatásával valósult meg.

Galeria