Fergeteges pillanatok a Sváb Ifjúsági Találkozón Vecsésen

2023.09.01. | Ifjúság hírek, Ifjúság rendezvények, Landesrat hírek

Háromnapos, jó hangulatú rendezvénnyel zárták a nyarat Vecsésen augusztus végén a Landesrat egyesületeinek fiataljai, a Schwabenjugendtreffen – Országos Sváb Ifjúsági Találkozón.

Már péntek este érkeztek folyamatosan a csoportok bázishelyükre, a vecsési Grassalkovich Antal Német Nemzetiségi Általános Iskolába, ahol Sárdi Krisztina Anna, az iskola igazgatója és Tófalvi Mónika, a Vecsési Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke köszöntötte őket.

Az igazgató asszony köszöntőjében kihangsúlyozta, hogy a jövő a fiataloké, azok a szokások, hagyományok, amelyeket otthonról hoztak, ha komolyan veszik és továbbviszik, akkor van folytatása a magyarországi németség hagyományainak.

A Landesrat ifjúsági szekciójának szervezői ismerkedési esttel és vetélkedőkkel hangolták a fiatalokat a másnapi találkozóra. Az estét zenével és tánccal, sváb bállal koronázták meg, ahol a Kreisz-Solymosi duó, majd a Móri-Pusztavámi zenekar szolgáltatták a talpalávalót.

Másnap, szombaton került megrendezésre a #HalloJugend Zeit – Sváb Fiatalok Országos konferenciája.

Már hagyománnyá vált, hogy a szervező település bemutatkozik a konferencia elején, így történt ez most is. Vecsés városa prezentálta, hogy milyen értékekkel, kuriózumokkal büszkélkedhet a település és milyen hiánypótló gyűjtőmunkát és hagyományápoló tevékenységet végeznek az itt élő aktív, sváb közösségek.

Magyarné Kárpáti Erzsébet, német nemzetiségi pedagógus a vecsési sváb dialektus sajátosságait ismertette. Elmondta, hogy sajnos ma már sokan nem beszélik a nyelvjárást, viszont fontos, hogy őseink nyelvét a fiatalok is megismerjék, mivel ez kulturális örökségük. Szerencsére a vecsési kéttannyelvű német nemzetiségi általános iskola révén, nemcsak a hagyományokat, hanem a nyelvi kultúrát is meg tudják őrizni, mely fontos, felelőségteljes feladatuk.

Ezt követően Szabadosné Schiller Katalintól megtudhattuk, hogy a jellegzetes vecsési káposzta és savanyítás miként vált ismertté nemcsak hazánkaban hanem Európa szerte is.
Fazekas József, a Vecsési Hagyományőrző Zenekar (VHZ) vezetőjeként, a vecsési fúvószene történetét vezette végig.

Fazekasné Gombár Mónika, a Vecsési Nachtigallen Kórus vezetője, a vecsési német népdalokról adott elő, majd közösen meg is énekeltette a fiatalokat.

A konferencia második részében kerekasztal beszélgetést folytattak a fiatalok országos nemzetiségi politikában betöltött szerepvállalásáról. A beszélgetés résztvevői voltak:

Gallai Gergely, Ritter Imre német nemzetiségi országgyűlési képviselő kabinetének nemzetiségi politikai szakértője,
Nagy Viktória, az LdU közgyűlésének tagja, Óbarki NNÖ képviselő,
Bittner Olivér, az LdU közgyűlésének tagja, Vecsési NNÖ képviselő,
Kreisz László, a Landesrat elnöke.
Bunth Edina, a Landesrat ifjúsági szekciójának elnöke.

A beszégetésben kihangsúyozták, hogy a német nemzetiség jövőjét illetően milyen szerepe van az ifjúságnak az országos nemzetiségi politikában. Gallai Gergely elmondta, hogy egyrészről az egyik kulcsfontosságú feladata a fiataloknak, hogy a német nyelvet megtanulják, gyakorolják. Másrészről mivel mindannyian már egyesületi tagok, benne vannak a körforgásban helyi szinten, ez egy nagyon jó alap ahhoz, hogyha kedvet éreznek, akkor részt vállaljanak a helyi nemzetiségi politikai életben is.

A beszélgetés további részében megtudhattuk, hogy hogyan működik a magyarországi németség érdekképviselete? Miként lehet valaki ifjúsági képviselő helyi, megyei és országos szinten? Nagy Viktória és Bittner Olivér saját példájukkal szemléltették milyen lépésekkel kerültek be a németség országos körforgásába.

Ezt követően Kreisz László, a Landesrat elnöke elmondta,hogy fontos igazodási pontot ad mindaz, amit a Landesrat képvisel. Az ének-, a zene- és a tánckultúrán keresztül tartásra, önbecsülésre teszünk szert, mely stabil alapjává válik személyiségünknek. Ha minőségi kultúra áll mögöttünk, szívesebben állunk ki az érdekeinkért is. A Landesrat a minőségi iránytűje.

A konferenciát hagyományos felvonulás követte, mellyel az ifjúsági találkozó integrálódott a Vecsési Murcifest rendezvénybe és itt folytatódtak a programok. Szlahó Csaba, Vecsés város polgármestere örült, hogy a Landesrat Vecsést választotta a találkozó helyszínéül. Az ifjúsági találkozó gálaprogramjának keretében bemutatkoztak a résztvevő csoportok, majd helyi táncaikkal színesítették a délután programját.

A fellépő ifjúsági csoportok:

Pilisvörösvári Német Nemzetiségi Táncegyüttes
Pusztavámi Német Nemzetiségi Tánccsoport
Szári Német Nemzetiségi Tánccsoport
Zsámbéki Lochberg Táncegyesület
Bátaszéki Heimat Német Nemzetiségi Tánccsoport
Bonyhádi Kränzlein Táncegyesület
Vecsési Hagyományőrző Táncegyesület

A Landesrat tevékenysége során nagy fókuszt kapnak a fiatalok, épp ezért is szervez összekovácsoló rendezvényeket, képzéseket számukra a szervezet.Fontos, hogy megtapasztalják, hogy mit jelent egy kultúrát gyökereinkből eredően, elkötelezetten és szívből megélve fenntartani. Cél, hogy a felnövekvő generációk megtanulják, hogy miként képviseljék örökségünket és hogyan mutassák meg környezetünknek, hogy milyen értéket jelent mindez számunkra. Ez a folytonosság és a svábság fennmaradásának záloga. 

A Landesrat rendezvények hagyományos elemeként, a találkozó vasárnap szentmisével zárult a vecsési Szent Kereszt Templomban. A fiatalok bízunk benne, hogy örömteli élményekkel, új kapcsolatokkal, sváb nemzetiségi elkötelezettségükben megerősödve tértek haza közösségeikbe.

A rendezvény a Német Szövetségi Belügyminisztérium (BMI), a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata (LdU) és Magyarország Kormánya támogatásával valósult meg.

Galéria