Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Stefan Jäger, a svábok festője az Alte Kameraden Blaskapelle jubileumi koncertje

2023. május 13. | 17:00 - 19:30

Kedves Érdeklődők!
Ezúton szeretnénk mindnyájuk szíves figyelmébe ajánlani az Alte Kameraden Blaskapelle Stefan Jäger, a svábok festője című tematikus koncertjét, mely a Nikolaus Lenau Közművelődési Egyesület szervezésében, 2023. május 13-án kerül bemutatásra Pécsett, a Kodály Központban. A rendezvény fő támogatói: Magyarországi Németek Országos Önkormányzata, Pécsi Német Önkormányzat, Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata, Zsolnay Örökségkezelő Nkft., Kodály Központ.
Tisztelt német önkormányzatok, egyesületek!
Mivel a rendezvény jellege, tartalma összhangban van a német önkormányzatok egyik legfontosabb, a nemzetiségi identitás megőrzésére, erősítésére vonatkozó célkitűzésével, valamint tematikáját illetően kapcsolódik a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata által kezdeményezett, a németek Magyarországra betelepülésének 300. évfordulójára emlékező programsorozatához, tisztelettel kérjük Önöket, hogy a lehetőségeikhez mérten népszerűsítsék a közösségünk tagjai körében a rendezvényünket és segítsék elő azt, hogy minél többen részesei lehessenek a koncertélménynek. Támogatásukat előre is köszönjük!
Röviden a koncertről:
Stefan Jäger (1877-1962) munkásságának 90%-át a magyarországi németek, a sváb falvak és emberek életének megörökítése jellemzi, vagyis joggal nevezhetjük őt a svábok festőjének.
A Magyar Képzőművészeti Főiskolán prof. Balló Ede és Székely Bertalan tanítványa volt. Tanulmányainak sikeres elvégzése után külföldi tanulmányutakra indult. Sok időt töltött Bécsben, Münchenben, Stuttgartban és Velencében. 1910-től végleg letelepedett a bánáti Hatzfelden. Jelentős, késő impresszionista festőként vált ismertté.
Legismertebb műve A németek betelepülése Dél-Magyarországra című háromrészes olajfestmény.
Munkásságának egyik nagy érdeme, hogy festményei a művészi érték mellett híven dokumentálják a korabeli sváb közösségek hétköznapjait, ünnepnapjait, életkörülményeit és nem utolsósorban népviseletét.
A koncerten nagy méretű LED-falon kerülnek megjelenítésre a festő tematikusan válogatott művei, hagyományos sváb fúvószene kíséretében. A festményeket német és magyar nyelven műsorvezető ismerteti az egyes zeneszámok között.
Az előadáson a néző időutazáson vehet részt, melynek során a múlt század első felében élő sváb emberek hétköz- és ünnepnapjaival ismerkedhet meg.
A rendezvény második részben a fúvószenekar előadása a Kresz-Tóth énekduó közreműködésével egészül ki.
A szervezők szeretettel várnak minden érdeklődőt!
Jegyárak: 4000 Ft, 3500 Ft
Részletek a koncertből:
– Einwanderung:
https://www.youtube.com/watch?v=E9l-0CCszxs
– Hühnerhof:
https://www.youtube.com/watch?v=ibXBquOChVs
– Sonntagnachmitag
https://youtu.be/T8wOJC07cwE
– Tanz Abend
https://youtu.be/1XpqOw3-s-0

Részletek

Dátum:
2023. május 13.
Időpont:
17:00 - 19:30
Esemény kategóriák:
,
Honlap:
https://www.facebook.com/AlteKameradenBlaskapelle

Szervező

Nikolaus Lenau Közművelődési Egyesület
Phone
+36 72 332 515
Email
info@lenau.hu

Helyszín

Kodály Központ
Breuer Marcell sétány 4
Pécs, Baranya 7622 Hungary
+ Google Térkép
View Helyszín Website