Búcsúzunk Wache Jánosnétól

2024.06.28. | Landesrat hírek, Zenekar hírek

Fájó szívvel búcsúzunk Wache Jánosné, Margitkától, a magyarországi németség ikonikus egyéniségétől.

A gombos harmonika és szájharmonikaművész a Landesrat közösségének aktív tagja volt. Neve egybeforrt a régi hangszeres zenészek találkozójával, mely rendezvény színfoltjaként, – amíg egészsége engedte – minden alkalommal gyönyörködhettünk eredeti stílusú, dallamhű játékában. Megtiszteltetés, hogy épp az otthonát jelentő Komló városában, 2022-ben megrendezett találkozón játszott utoljára színpadon. 

Személyisége megtestesítette azt a zenei értéket, mely német nemzetiségi örökségünk fennmaradását jelenti. Az ősi sváb hangszereket családi körben tanulta meg megszólaltatni. Autentikus zenei tudása bizonyítja, hogy mekkora hatása van annak a hagyományőrző családi és kulturális közegnek, mely szellemisége és értékei szerint élt egész életében.

Ösztönös tehetsége, zeneszeretete volt az az az éltető esszencia, melyből erőt tudott meríteni és a hétköznapokat örömtelien megélni. Tudását számos díjjal ismerték el. Országszerte fellépések sorával képviselte azt az ősi lángot, melyet éltetnünk kell és a következő nemzedékeknek felelősségteljesen átadni kultúrkincsünk fennmaradása érdekében.

A magyarországi német nemzetiség kulturális életének karizmatikus, közkedvelt egyénisége távozott most az élők sorából. Személyisége komoly veszteséget jelent a Landesrat közössége számára.

Nyugodjon békében, emléke örökké szívünkben él …