Az Ifjúsági és Gyermekkórus Minősítő Fesztivál eredményei

2023.04.21. | Ének hírek, Landesrat hírek

Örömteli eseménnyel indult a Landesrat idei rendezvényszezonja múlt szombaton, április 15-én Városlődön, ahol idén VIII. alkalommal rendezték meg az Országos Ifjúsági és Gyermekkórus Minősítő Fesztivált.

12 gyermekkórus, mintegy 170 fő részvételével csendültek fel dallamok népzene, műdal és kamaraegyüttes kategóriában. A dalnak, az éneklésnek kiemelt jelentősége van már gyermekkorban, melyet tovább fokoz a kóruséneklés során megélt közösségi élmény. A felnövekvő nemzedék identitástudatát az ifjúsági kóruséneklés észrevétlenül erősíti. Az eredeti sváb népdalok, népdalfeldolgozások és műdalok közös éneklésével dallamkincsünk ösztönösen öröklődik át és kap új színezetet gyermekeink egyéniségében.

Ének-zenei örökségünket felelősségünk minőségi szinten továbbadni. A Landesrat ezt a feladatot felvállalja, szakmailag útmutatásokkal segíti a kórusokat, épp ezért szervez képzéseket és rendezi meg három évente az ifjúsági és gyermekkórusok minősítőfesztiválját.

A fesztivál szakmai színvonalát a zsűri tagjai garantálják, melynek soraiban üdvözölhettünk ez alkalommal olyan az ének-zene számos elismerő díjjal kitüntetett szakértőit, mint Birinyi József népzenekutatót, Petheő Balázsné Németh Éva országos ének-zene szakértőt és Jeney Erzsébet Nívódíjas rádiós szerkesztőt és karnagyot.

A zsűri nevében Birinyi József értékelte a fesztivált, majd átadta az elismerő minősítő okleveleket. Beszédében kihangsúlyozta a kultúra jelentőségét életünkben. A kultúra az emberiség folytonossága, a tradíciók a család, a közösség folytonossága. A német nemzetiségi kultúrcsoportok épp ezt a folytonosságot testesítik meg a hagyományőrzésben.

Emellett kiemelte, hogy miért fontos, hogy a fiatalok jó érzéssel, örömmel énekeljenek, hiszen

“Örökségünk a ma élményével jövőnk alapja.”

Fontos, hogy hagyományainkat olyan minőségben és élményként éljük meg, hogy annak legyen követői.

A zsűri értékelése és visszajelzései alapján a kórusok az alábbi minősítésekben részesültek:  

Kitüntetéses Arany minősítés:
Singende Herzen aus Wetschesch
Garay János Gimnázium Schöner Gesang Kamarakórusa

Arany Rozmaring Díj:
Kinderchor der Doroger Deutsche Selbstverwaltung
AnimA’cappella aus Werischwar

Az alábbi kórusok részesülnek abban a megtiszteltetésben, hogy az elkövetkezendő három évben az LdU gála programját színesíthetik produkcióikkal:

2024-ben a AnimA’cappella aus Werischwar,
2025-ben a Kinderchor der Doroger Deutsche Selbstverwaltung,
2026-ban a Singende Herzen aus Wetschesch és a Garay János Gimnázium Schöner Gesang Kamarakórusa.

Az előkelő Fesztiváldíj büszke tulajdonosai:
a Kinderchor der Doroger Deutsche Selbstverwaltung és az AnimA’cappella aus Werischwar.

A rendezvényt megtisztelte jelenlétével és ünnepi gondolatokkal köszöntötte az egybegyűlteket Ritter Imre, az Országgyűlés német nemzetiségi képviselője, a fesztiválnak otthont adó Városlőd polgármestere, Schell Tamás, Oszvald József, Városlőd Német Önkormányzatának elnöke valamint Ovádi Péter, Veszprém Vármegyei Országgyűlési képviselő és Kreisz László, a Landesrat elnöke.

A rendezvényen készült fotók ízelítőt nyújtanak a fesztivál hangulatáról. Tekintsék meg őket galériánkban!

A találkozó megrendezéséhez köszönjük a Német Szövetségi Belügyminisztérium (BMI), a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata (LDU), a Városlődi Német Nemzetiségi Önkormányzat és Magyarország Kormánya támogatását.

Galéria